Vélemény

Visszarendeződés a járvány után – a külföldi vendégforgalom is felzárkózott a belföldi mellé

Hazánkban 2023 júniusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,6 millió vendég 4,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbinál. A hazai szálláshelyekre 2023 első fél éve folyamán 6,4 millió vendég érkezett, és együttesen mintegy 16 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez utóbbiak valamivel több mint fele (8,1 millió) a belföldi vendégekhez, a további 7,9 millió pedig külföldi vendégekhez kötődött. A kilátások biztatók, a főszezon döntő része és az egyre inkább kitolódó őszi utószezon 2023 második felében további lendületet adhat a határon belülről és kívülről érkező turistaforgalomnak, és meghaladhatja a 2022. évi teljesítményt.

A turisztikai világszervezet, az UNWTO szerint a számos pozitív előjel ellenére világviszonylatban a nemzetközi utazások várhatóan csak 2024-et követően érhetik el, esetleg haladhatják meg a pandémia előtti utasforgalmat. Ugyan 2022-ben egy év alatt kétszeresére emelkedett a nemzetközi utazásokon részt vevők száma szerte a világban, azonban még a kétharmadát sem érte el a 2019. évinek. 

Hazánkban a koronavírus-járvány terjedésének megfékezésére bevezetett utazási korlátozások feloldásával 2021 második felében először a belföldi vendégforgalom kezdett magához térni, majd 2022-ben már a külföldről érkezők Magyarországon töltött vendégéjszakáinak száma is több mint kétszeresére emelkedett az egy évvel korábbi, 2021-es értékhez képest. Ezzel együtt mind a külföldiek, mind a belföldiek vendégforgalma 2022-ben alatta maradt a 2019. évinek. 

A hazai turizmus 2022-ben összességében eredményes évet tudhatott maga mögött.

A járvány után élénkülő turisztikai kereslet, valamint a szegmens vállalkozásainak nyújtott kormányzati mentőöv – a kedvezményes, illetve vissza nem térítendő fejlesztési és energiaköltség-támogatások, a bevétel után fizetendő turizmusfejlesztési hozzájárulás felfüggesztése – növelte a szektor gazdasági stabilitását és teljesítményét. A teljes regeneráció azonban még várat magára, a turizmushoz köthető ágazatok (szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás, utazásszervezés, személyszállítás, személygépjármű-kölcsönzés, kulturális, sport- és szabadidős szolgáltatások) gazdaságon belüli részesedése még mindig szerényebb, mint a pandémiát megelőző években volt (2019-ben meghaladta a 11 százalékot). A beruházási kedvet sok esetben visszafogta a kedvezőtlen gazdasági környezet, így a turisztikai fejlesztések volumene elmaradt az egy évvel korábbitól. A foglalkoztatás terén a koronavírus-járvány idején a turizmus – mint az egyik legnagyobb veszteséget elszenvedő terület – újraéledését segítette elő az állami pályázatokban kikötött leépítési korlát, majd az újból megélénkülő kereslethez igazodva nőtt a munkaerőszükséglet. 2022-ben a szálláshely-szolgáltatás és vendéglátás területén mintegy 182 ezren dolgoztak, 12 ezer fővel többen, mint egy évvel korábban, és az emelkedő foglalkoztatási tendencia 2023 első negyedévében is tovább folytatódott.

Close,Up,Of,Parents,And,Two,Kids,In,White,Bathrobes
Close up of parents and two kids in white bathrobes having breakfast in bed, eating and drinking in luxurious hotel room. Family, resort, room service concept. Horizontal shot. Selective focus
Fotó: Shutterstock

A hazai lakosság a többnapos külföldi, illetve belföldi üdüléseit tekintve a pandémiás időszak lecsengését követően lényegében kezd visszatérni a világjárvány kitörését megelőző trendhez. A 2022-es adatok azt mutatják, hogy bár jelentősebb a bővülés külföld felé, mivel nagyobb is a lemaradás a járvány előtt tapasztalthoz képest, ugyanakkor a belföldi desztinációk népszerűsége töretlen. Majdnem kétszer annyit utaztak a magyarok belföldön (12,5 millió utazás), mint külföldi úti céllal (7,2 millió utazás). A határon túli látogatások egy napján közel 21 ezer forintot költött egy-egy honfitársunk, míg az itthoni üdülések egy napja csupán feleannyiba került átlagosan.

Egy év telt el azóta, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a turisztikai (kereskedelmi, magán és egyéb) szálláshelyekre vonatkozóan új alapokon, a Magyar Turisztikai Ügynökséggel együttműködve, a Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központtól (NTAK) átvett adatok alapján publikál, a korábbiaknál gyorsabb és részletesebb adatközlést lehetővé téve. 

2023 első fél évének végén több mint 2900 kereskedelmi, valamint 24 700 magán és egyéb szálláshely 295 ezer, illetve 197 ezer férőhellyel várta a vendégeket. 

Addicionális kockázat nem látszódik a közeljövőben az energiaköltségek emelkedése miatt a szálláshely bezárások tekintetében. A kereskedelmi szálláshelyek esetében némileg csökkent a kínálat, ugyanakkor a magán- és egyéb szállásadók bővítették a kapacitást. A légiforgalom újraéledése Magyarország tekintetében is élénkítheti a külföldi vendégforgalmat, és 2023 első negyedéve erős kezdéssel jelentős emelkedést ígér erre az évre.

A hazai szálláshelyekre 2023 első fél évében 6,4 millió vendég érkezett, és együttesen mintegy 16 millió vendégéjszakát töltöttek el. Ez utóbbiak valamivel több mint fele (8,1 millió) a belföldi vendégekhez, a további 7,9 millió pedig külföldi vendégekhez kötődött.

A belföldiek irányába eltolódó, egy évvel korábbi arány 2023 első fél évében sokkal kiegyenlítettebbé vált, hasonlóan a járvány előtti időszakhoz. Az eltöltött vendégéjszakák száma összességében stagnált az egy évvel korábbihoz képest, a visszafogottabb belföldi utazási kedvet ellensúlyozta a külföldi vendégforgalom jelentősebb bővülése. Emellett, a havi adatok szerint, 2023 júniusában a turisztikai szálláshelyeken (kereskedelmi, magán- és egyéb szálláshelyeken) 1,6 millió vendég 4,0 millió vendégéjszakát töltött el. A vendégek száma 3,8 százalékkal magasabb, a vendégéjszakáké 0,8 százalékkal alacsonyabb volt az egy évvel korábbi, 2022. júniusi értékhez képest.

Az idei turisztikai főszezon hazai teljesítményének végső eredményeihez számos, nemzetközi érdeklődésre is számot tartó turisztikai attrakció járul hozzá, köztük a Forma–1 futam, a Sziget fesztivál, az atlétikai világbajnokság megrendezése, vagy az Európa Kulturális Fővárosa címet viselő Veszprém és a Bakony-Balaton régió eseményei. A kilátások biztatók, a főszezon döntő része és az egyre inkább kitolódó őszi utószezon az év második felében további lendületet adhatnak a határon belülről és kívülről érkező turistaforgalomnak, és meghaladhatja a 2022. évi teljesítményt.

 

külföldi vendégforgalom szálláshely szolgáltatás támogatás
Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek