BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
biometántermelés

Biometán-nagyhatalomként is csökkenthető az energiafüggésünk

Magyarország szempontjából különleges relevanciája van ennek az erőforrásnak, hiszen az alapanyag helyben rendelkezésre áll, és az ebben rejlő potenciál kiaknázásához már elkezdődött a megfelelő hálózat kialakítása. Ez ugyanúgy létfontosságú a kiszámítható termeléshez, mint a megbízható, rendszeres és egyenletes minőségű, tervezhető alapanyag-ellátás.
Szerző képe
VG Páholy: Ifj. Chikán Attila
az ALTEO Nyrt. vezérigazgatója
2023.11.15., szerda 11:00

A „hagyományos megújulók” mellett kevesebb szó esik róla, de a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) friss éves jelentése ideális apropót kínál ahhoz, hogy néhány szót ejtsünk a biometánról. Ez a legnagyobb, 45-70 százalékot kitevő alkotóeleme a biogáznak, a mikrobák által anaerob körülmények között lebontott szerves anyagokból – jellemzően állati eredetű trágyákból, szántóföldi növényekből, élelmiszeripari melléktermékekből, konyhai élelmiszer-hulladékból vagy szennyvíziszapból – képződő gázelegynek. 

Igaz ugyan, hogy a bioenergia-ellátási láncnak a biogáz adja a legkisebb részét, a jelentősége viszont egyre nagyobb: az IEA becslései szerint csak mezőgazdasági eredetű forrásból mintegy 300 milliárd köbméter biogázt lehetne előállítani, majd olyan minőségűvé tisztítani, hogy betáplálható legyen az alapvetően földgázra kalibrált gázvezetékekbe. Az igényt tovább fokozta az orosz–ukrán háború okozta ellátási bizonytalanság a földgázpiacon, olyannyira, hogy az uniós tervekben tíz év alatt megtízszereznék a biometán-kapacitást. Az unió megújuló energiákra vonatkozó irányelve (RED 3) a biogázszektort egyértelműen a biometán-előállítás irányába viszi, annak bővítését támogatja. 

Magyarország szempontjából különleges relevanciája van ennek az erőforrásnak, hiszen az alapanyag helyben rendelkezésre áll, és az ebben rejlő potenciál kiaknázásához már elkezdődött a megfelelő hálózat kialakítása. Ez ugyanúgy létfontosságú a kiszámítható termeléshez, mint a megbízható, rendszeres és egyenletes minőségű, tervezhető alapanyag-ellátás.

View,Of,A,Biogas,Plant,With,Large,Biomass,Digesters,Along
Fotó: Shutterstock

Az utóbbiban tapasztalható bizonytalanságok kétségtelenül hozzájárultak ahhoz, hogy az elmúlt években nem láthattunk áttörést a biogázpiacon. A javuló újrahasznosítás miatt kevesebb hulladék végzi a lerakókban, így az ezekben képződő és a jövőben kinyerhető depóniagáz mennyisége is visszaesett. Mivel ez a tendencia a jövőben folytatódni, sőt erősödni fog, a körforgásos gazdaság kiépítésére irányuló uniós célokhoz igazodva, a helyzetet a mezőgazdasági alapanyagellátáson keresztül lehet stabilizálni – ez pedig összehangolt együttműködést kíván meg a jogszabályok alkotóitól, az alapanyagellátóktól, valamint a biogázüzemek tulajdonosaitól. 

Ne legyenek illúzióink: a jelenlegi kapacitásokkal Magyarországon évente 150-200 millió köbméter földgáznak megfelelő mennyiségű biogázt lehet előállítani, ami nagyságrendileg elmarad a mintegy 10 milliárd köbméteres éves hazai földgázfelhasználástól. Áramtermelési oldalon sem túl hízelgő az arány: egy, a napokban megrendezett országos biogáz-konferencián elhangzott, hogy a KSH szerint 2022-ben a hazai áramtermelés 0,7 százaléka, 242 gigawattóra volt biogázalapú. 

A kiaknázható potenciál ugyanakkor hatalmas: a hét európai gázszállító vállalatot és két megújuló gázipari szövetséget tömörítő Gas for Climate 2050 tavalyi prognózisa szerint a magyarországi biogáztermelés 2030-ra elérheti az egymilliárd köbmétert, 2050-re pedig akár a hárommilliárdot is.

Ezzel pedig megkerülhetetlen jelentőségre tenne szert a földgázbehozatal mérséklésében, hozzájárulva az energiaszuverenitás megerősítéséhez, amely a Nemzeti Energia- és Klímaterv (NEKT) legfontosabb célkitűzései közé tartozik az energiabiztonság fokozásával, a rezsicsökkentés eredményeinek fenntartásával, valamint a dekarbonizációval egyetemben.

A netzéró vállalások elérésén túl a biometánra fontos szerep hárulhat azoknak a kihívásoknak a kezelésében, amelyeket a villamosenergia-rendszerben okoznak az abban egyre nagyobb arányt képviselő megújuló kapacitások. Mivel ezek időjárásfüggők, az újabb kapacitások beépítése olyan kiegyenlítő eszközöket tesz szükségessé, amelyek jóval rugalmasabban termelnek, mint a szél- vagy naperőművek – márpedig a biogázüzemek ezen a téren is ígéretes adottságokkal rendelkeznek.

A világszintű prognózisok rendkívül ambiciózusak: az országok bejelentett kötelezettségvállalásainak forgatókönyvében (Announced Pledges Scenario, APS) 240 milliárd köbméterre várja az IEA a globális biometántermelés szintjét 2050-re, míg a nettó nulla kibocsátáshoz szükséges célkitűzések maradéktalan teljesülését (Net Zero Emissions by 2050, NZE) feltételező verzióban 300 milliárd szerepel. 

Ahhoz, hogy ebben az intenzív növekedési szakaszban teljesen ki tudjuk aknázni a hazai potenciált, rá kell lépnünk a biogázra. Ehhez jó kiindulási alapot adhat a NEKT-ben is megfogalmazódó szándék a terület hangsúlyosabbá tételére, ahogyan arra az önálló biogáz- és biometán-stratégiára is szükség lesz.

Ennek kialakítását már megkezdték a hazai iparági szereplők, bár – ahogy az említett biogáz-konferencián is szó volt erről – számos kihívást kell leküzdeni a mintegy 900 millió köbméterre becsült magyarországi potenciál eléréséhez. Ezek közé tartozik az alapanyagok hozzáférhetősége és aggregálása, illetve a finanszírozási hiányosságok, ugyanakkor a biometánnak a gázhálózatba történő betáplálása releváns stratégiai választásnak tűnik a fejlett hazai infrastruktúrát figyelembe vége, természetesen ott, ahol ezt a fizikai, műszaki korlátok nem akadályozzák. 

A szerző további cikkei

Továbbiak

Vélemény cikkek

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.