Varga Csaba elérte a Nanga Parbat csúcsát – a szenzációs hírt néhány perccel ez előtt, valamivel 14 óra után közölte a magyar hegymászó hivatalos kommunikációs partnere, a Hazajáró Facebook-oldala.

Varga Csaba;
Varga Csaba megmászta a világ kilencedik legmagasabb hegyét, a Nanga Parbatot. Fotó: MTI

A sikeres csúcsmászásról beszámoló posztban azt írták, hogy a magyar hegymászó itteni idő szerint vasárnap 12 óra körül ért fel a 8126 méteres pakisztáni hegy legmagasabb pontjára. Jelenleg már a 3-as tábor felé ereszkedik. Teljes biztonságban akkor lesz, amikor eléri a 4200 méteren lévő alaptábort. 

Ne feledjük, a csúcs még csak fél út, továbbra is küldjük az erőt, és imádkozzunk a biztonságos ereszkedésért! Büszkék vagyunk rád, kitartás, Csaba!

– zárták a rövid bejegyzést. Azt azért még hozzátették, hogy amint lesz bővebb információjuk a mászásról, jelentkezni fognak.

Varga Csaba még nincs túl az expedíción, hiszen a nagyjából 6750 méteren fekvő 3-as tábor felé halad (egyelőre nem világos, milyen magasságból), de az már mindenképp elmondható, hogy 

ő az első magyar, aki fent állhatott a Nanga Parbat csúcsán.

(Erőss Zsolt hegymászólegenda 1999-ben feljutott ide, de nem volt engedélye, ezért nem is számít hivatalos eredménynek.) A hegymászó tisztán, pótlólagos oxigén és teherhordó segítsége nélkül mászott. Ez olyan mértékű fizikai megterhelés, különösen 7500 méteres magasság fölött, hogy az a kívülállók számára nehezen elmagyarázható és érthető. Ezért is hatalmas siker, hogy Varga Csaba leküzdötte a halálzónát. Sőt, a 41 éves nagyváradi építész-hegymászónak ez volt a hatodik 8000-es hegycsúcsa, ezzel ő a jelenlegi legeredményesebb magyar hegymászó.

A Nanga Parbat (nyers fordításban a „meztelen hegy”) a világ kilencedik legmagasabb hegye, csakhogy az egyik legveszélyesebb a tizennégy, 8000 méter fölötti csúcs közül. Az itt balesetet szenvedő, életüket vesztő hegymászók magas száma miatt gyakran hivatkoznak úgy is rá, mint a gyilkos hegyre. Varga Csaba 2016 nyarán már egyszer megpróbálta a csúcstámadást, de akkor 6000 méterig jutott.

Hét évvel később viszont teljesítette a küldetést. A sikerre túlzás nélkül a teljes magyar hegymászóközösségnek, illetve a teljes magyar nyilvánosságnak nagy szüksége volt. Túl sok kiváló magyar hegymászó veszett oda az elmúlt hónapokban, Suhajda Szilárd tragédiája pedig az egész országot megrázta. Varga Csaba egyébként mászott együtt Suhajda Szilárddal.

Ugyanakkor nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy Varga Csaba továbbra is extrém viszonyok között tartózkodik, ráadásul egy rendkívül kimerítő 14-16 órás csúcstámadáson van túl. A mászást a 3-as táborból (ide tart most vissza), tehát 6750 méterről indította meg magyar idő szerint szombaton 19:30 körül. Közel 1400 méter szintemelkedést lebirkózva jutott fel vasárnap délben 8126 méterre. Az ereszkedés nyilván gyorsabb tempóban haladhat, csakhogy a hegymászó biztosan igen kimerült. Pedig a hegycsúcsról való távozás ugyancsak nagy koncentrációt és összeszedettséget, illetve állóképességet igényel.

Varga Csabán a világ szeme – hamarosan kiderül, feljutott-e a világ kilencedik legmagasabb hegyére a magyar hegymászó

A nagyváradi Varga Csaba szombat este megindította a csúcsmászását a 8125 méteres Nanga Parbatra. Vasárnap délelőttre várható friss hír róla.