BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

APEC-csúcs Bruneiben

Az információs technológiák gyors és széles körű elterjesztését, a szabad kereskedelem vívmányainak megőrzését és továbbfejlesztését állítja e heti csúcstalálkozójának középpontjába az ázsiai és csendes-óceáni országokat tömörítő szervezet (APEC).

A résztvevők közül az USA és Japán gazdaságát, illetve társadalmát már alaposan átalakították a korszerű technológiák. A mostani tanácskozáson kísérletet tesznek arra, hogy a változásokat kiterjesszék a térség egészére, kiiktatva a digitális választóvonalat hatalmas tömegek útjából.

A hét végi előkészítő tanácskozásokon másik fontos témaként felbukkant a létező szabadkereskedelmi kezdeményezések globális léptékűvé tételének terve. Ennek első lépéseként újra kellene indítani a korábban megszakadt világkereskedelmi körtárgyalások sorozatát, amire az APEC- tanácskozáson részt vevő fejlett államok pontos időpontot is indítványozni szeretnének.

A kevésbé fejlett ázsiai államok viszont attól tartanak, hogy konkrét időpont kitűzése esetleg csorbítja az APEC tekintélyét, ha a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) többi tagja elveti az indítványt. Kisebb jelentőségű napirendi pontként megvitatják az olajár-emelkedés kivédésének lehetőségeit, illetve az árfolyamkilengések stabilizálásának módozatait.

Az APEC (Asia-Pacific Economic Cooperation) fórumának előkészítő, szakértői szintű megbeszélései már a hét végén elkezdődtek. A miniszteri tanácskozást a hét elején tartják, szerdán és csütörtökön pedig az állam- és kormányfők részvételével tartanak csúcstalálkozót, amelyen részt vesz Bill Clinton amerikai elnök és Josiro Mori japán miniszterelnök is. A szervezet és a rendezvény súlyának érzékeltetésére a Reuters utal arra, hogy a részt vevő államok adják a világkereskedelem felét és a világtermelés 60 százalékát. A nagyszámú kis állam mellett képviselteti magát az USA, Oroszország, Kína, Japán, Ausztrália és Mexikó.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.