Magyar gazdaság

Csalások EU-pénzekkel

A tagországok nem tesznek meg mindent az uniós pénzforrások szabályszerű elköltésének biztosításáért -- derül ki az Európai Bizottság most közzétett jelentéséből. A dokumentum szerint a nemzeti kormányok 1999-ben közel 620 millió euró összértékű csalásról és pénzügyi szabálytalanságról tettek jelentést.

A tagállamok nagy része súlyos késedelemben van az EU pénzügyi érdekeit védeni hivatott jogszabályok ratifikációja terén -- hangoztatta a jelentés kiadása kapcsán Michaele Schreyer, a bizottság költségvetési felelőse. Mindössze négy tagállam -- Spanyol-, Francia-, Olaszország és Nagy-Britannia -- ratifikálta a csalások felderítését és az ellenük való fellépést célzó négy uniós rendelkezés mindegyikét; hat tagállam parlamentje ezzel szemben még egyik jogszabályra sem adta áldását.A tagországok Brüsszelen kérik számon a szigorú fellépést, közben ők azok, akik nem ratifikálják a meglévő szabályokat -- panaszolja Schreyer. A Reuters ennek kapcsán emlékeztet: a jelenlegi bizottság hivatalba lépésekor az uniós pénzek kezelésének reformját ígérte, miután elődje éppen ilyen jellegű botrányok miatt volt kénytelen lemondani 1999 márciusában.Ezzel együtt sikerekről is beszámol az 1999-es év fejleményeit áttekintő bizottsági jelentés. Megkezdte működését a pénzügyi visszaéléseket felderíteni hivatott központi hivatal (OLAF), és körvonalazódott a kérdéskörre vonatkozó átfogó közösségi stratégia is. Lépések történtek az agrárpolitikával, a strukturális alapokkal és a közbeszerzési pályázatokkal összefüggő csalások visszaszorítására, és javaslatokat tettek az euró majdani hamisításának megelőzésére is. Az EU Svájccal és a tagjelölt országokkal is megállapodásokat írt alá a pénzügyi visszaélések visszaszorítására -- teszi hozzá a dokumentum.Ami a konkrét ügyeket illeti, tavaly a tagországok 1235 csalásról és 4912 pénzügyi szabálytalanságról értesítették Brüsszelt; ezek összvolumene megközelítette a 620 millió eurót. Az OLAF 252 esetben kezdett nyomozást a bejelentések alapján.


Szabálytalanságok 620 millió euró esetében A tagországok nem tesznek meg mindent az uniós pénzforrások szabályszerű elköltésének biztosításáért -- derül ki az Európai Bizottság most közzétett jelentéséből. A dokumentum szerint a nemzeti kormányok 1999-ben közel 620 millió euró összértékű csalásról és pénzügyi szabálytalanságról tettek jelentést. VG-összeállítás-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek