BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Indul a brüsszeli bürokrácia reformja

Az Európai Bizottság apparátusának személyi és szervezeti reformját célozza az a mintegy 30 javaslat, amelyek első csomagját a héten fogadta el a brüsszeli testület. Az előterjesztések egy része jövő nyáron hatályba léphet, a fennmaradókat pedig a 2001. decemberi tanácsülés elé terjesztik.

A javaslatok -- amelyek elfogadásával megvalósulnak az idén márciusban megfogalmazott bizottsági reformstratégia célkitűzései -- Neil Kinnock, a testület alelnöke szerint az apparátus hatékonyabb működését, az ott dolgozók szakmai érdekeinek fokozott figyelembevételét célozzák.



A négy csomagra bontott program most elfogadott első része elsősorban a belső pénzügyi és számviteli ellenőrzés fokozását tartalmazza. A második csomagban fegyelmi kérdések, a nemek közötti esélyegyenlőség biztosítása, a magas rangú tisztviselők kinevezésének újraszabályozása és egyes bizottsági tevékenységek külső szakértőkhöz, cégekhez való delegálása fog szerepelni. A harmadik csomag a munkavállalók felvételére, képzésére, értékelésére és mobilitására vonatkozik, a negyedik pedig új karrierstruktúrát, bér- és nyugdíjrendszert tartalmaz majd.



A személyzeti politikát érintő javaslatokról -- bizottsági elfogadásukat követően -- az alkalmazottak véleményét is kikérik majd. Az egyeztetés előreláthatólag 2001 nyaráig tart, majd annak alapján az EU végrehajtó szerve véglegesíteni tudja előterjesztéseit.


Szigorodik a pénzügyi ellenőrzés Az Európai Bizottság apparátusának személyi és szervezeti reformját célozza az a mintegy 30 javaslat, amelyek első csomagját a héten fogadta el a brüsszeli testület. Az előterjesztések egy része jövő nyáron hatályba léphet, a fennmaradókat pedig a 2001. decemberi tanácsülés elé terjesztik. VG-összefoglaló-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.