Magyar gazdaság

Kételemű kormányjavaslat

A kormány az idén várhatóan olyan javaslatot tesz a jövő évi átlagkereset-növekedés mértékére, amely -- a minimálbér drasztikus növelése miatt -- a nehéz helyzetbe kerülő ágazatokban az átlagnál magasabb mértékű emelést is megengedne. A munkaadói oldal által kért kompenzációval érdemben sem a gazdasági, sem a pénzügyi tárca nem kíván már foglalkozni.

Az idén a korábbi évek gyakorlatától eltérően két elemből álló javasaltot tesz a kormány az Országos Munkaügyi Tanácsban (OMT) a jövő évi átlagkereset-emelkedés mértékére. Egyrészt az átlagos bérnövekedésre tesz ajánlást, másrészt egyes ágazatokban ennél magasabb emelést javasol majd az OMT -- e témával foglalkozó -- plenáris ülésén. Ez utóbbit a gazdasági tárca szorgalmazza a minimálbér-növelés okozta feszültségek oldása miatt.



A kormány hatszázalékos inflációs előrejelzését nem tartják reálisnak a szakszervezetek, ezért a jövő évi átlagkereset-emelés mértékének meghatározásánál 8-9 százalékos inflációval számoltak. Ennek figyelembevételével határozták meg, hogy hány százalékos emelést tartanak kívánatosnak jövőre. A munkavállalói oldal ez évben is ötszázalékos reálbér-növekedést szeretne elérni, így álláspontjuk szerint 14--16 százalék közötti átlagkereset-emelésre lenne szükség. A szakszervezeti oldal egyébként az OMT-ben a minimálbér- és az átlagkereset-emelkedéssel kapcsolatos tárgyalásokat együtt kívánja lefolytatani. Az indoklás szerint e két téma nem választható el egymástól a minimálbérnek a bértáblára gyakorolt hatása miatt.



A munkaadói oldal számára jövőre 9 százalék körüli átlagkereset-emelkedés lenne elfogadható. A minimálbér esetében, ha a kormány nem hajlandó kompenzációt adni, akkor az átlagkereset-emelkedés dupláját, 18 százalékot tudnának támogatni.



Nincs szó arról, hogy akár a gazdasági, akár a pénzügyi tárca foglalkozna az OMT munkavállalói oldalának kompenzációs követeléseivel. A GM-ben ezzel kapcsolatban azt közölték, e kérdésben az az irányadó, amit Matolcsy György gazdasági miniszter a héten a parlament foglalkoztatási bizottságában mondott, azaz a versenyszektor nem számíthat semmiféle kompenzációra.





Formálódnak az álláspontok az átlagkereset-növekedésről A kormány az idén várhatóan olyan javaslatot tesz a jövő évi átlagkereset-növekedés mértékére, amely -- a minimálbér drasztikus növelése miatt -- a nehéz helyzetbe kerülő ágazatokban az átlagnál magasabb mértékű emelést is megengedne. A munkaadói oldal által kért kompenzációval érdemben sem a gazdasági, sem a pénzügyi tárca nem kíván már foglalkozni. Lázár Ildikó-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek