Magyar gazdaság

Költségvetési alku: először az eurózónában

Csak azután terjesztik saját kormányuk elé a költségvetési javaslatokat az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy egymás között egyeztették -- állapodtak meg az érintett tárcák vezetői. Az informális "eurócsoport" ezzel egyre markánsabban elkülönülni látszik a valutaunióból kimaradt három tagországtól.

Az eurózóna tizenegy -- illetve Görögország 2001. január 1-jei csatlakozását követően 12 -- tagállamának pénzügyminisztere a jövőben valamennyi intézkedését, költségvetési javaslatát elsőként valutauniós kollégáival egyezteti, csak ezt követően terjeszti saját kormánya elé -- állapodtak meg az érintett tárcavezetők. Egyetértés született arról is, hogy az eurócsoport egységes hangon fog szólni "kifelé", elkerülendő például a közös fizetőeszközzel kapcsolatos ellentmondó nyilatkozatokat. Végül a megállapodás harmadik eleme pontos napirend előterjesztését írja elő a jövőbeni szakminiszteri találkozókra -- írja a Der Standard.
A bécsi lap a határozatot meghozó találkozón részt vevő Karl-Heinz Grasser osztrák pénzügyminiszterre hivatkozva kiemeli: az egyeztetés jelentős hatással lesz például a tizenkét tagállam éves költségvetésének összeállítására, hiszen a közös céloktól való esetleges eltéréseket már csírájában elfojthatja a kollégáktól érkező kritika. A gazdaságpolitikai koordináció legfontosabb területeinek a strukturális reformok, az adópolitika és a nyugdíjrendszerek ígérkeznek. A tizenkettek közötti szorosabb együttműködés ugyanakkor tovább fogja erősíteni a valutaunióból kimaradó Nagy-Britannia, Dánia és Svédország EU-tagságának "másodrangú" jellegét -- figyelmeztetnek EU-diplomaták.

Csak azután terjesztik saját kormányuk elé a költségvetési javaslatokat az eurózóna pénzügyminiszterei, hogy egymás között egyeztették -- állapodtak meg az érintett tárcák vezetői. Az informális "eurócsoport" ezzel egyre markánsabban elkülönülni látszik a valutaunióból kimaradt három tagországtól. VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek