BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassulást jósolnak a bölcsek

A vezető német közgazdászok szerint jövőre is folytatódik Németországban a gazdasági fellendülés, még ha üteme némileg elmarad is az ideitől. Az öt bölcsnek is nevezett független professzori tanács tegnap nyújtotta át nagy érdeklődéssel várt szakvéleményét Gerhard Schröder kancellárnak.

A szakértők az idei 3,0 százalék után jövőre 2,8 százalékos gazdasági növekedésre számítanak Németországban, elmaradva az eurózónának valószínűsített 3,4, illetve 3,1 százaléktól. Úgy vélték, jövőre főleg a hazai fogyasztás -- mind a termelőberuházások, mind a lakossági fogyasztás -- növekedése táplálja majd a GDP bővülését, felváltva az idei fő hajtóerőt, az exportot. Az energiaárak emelkedése csökkenteni fogja a vásárlóerőt, de az adómérséklések hatása ezt ellensúlyozni fogja -- idézi a szakértőket az MTI.



Jövőre 1,6 százalékos GDP-arányos államháztartási deficitet jósoltak az idei 1,4 százalékos többlet után, amely a harmadik generációs (UMTS) mobiltelefon-koncessziók nemrégi árverésének 51 milliárd eurós bevételéből származik. A kormány maga 1,5 százalékos hiányt tervez jövőre, és ugyancsak 1,5 százalékos deficitet ez évre.



Az idén és jövőre egyaránt 2 százalékos inflációt prognosztizáltak, tekintetbe véve a bérmegállapodások jövőre is folytatódó szerény mértékét. Megjegyezték azonban, hogy a jövő év első felében a tizenkét havi drágulás el fogja érni a 2,4 százalékot is, meghaladva az Európai Központi Bank 2 százalékos célszámát.



A közgazdászok megdicsérték a kormányt a növekedést ösztönző júliusi adócsökkentésekért, amely 45 milliárd márkával csökkenti jövőre a személyi jövedelmek és a vállalati profitok adóterhét. Méltatták a nyugdíjreform tervét is.



Jelentésükben felszólították a kormányt, hogy hajtson végre átfogó reformokat a munkaerőpiacon. Egyúttal úgy vélik, hogy javítani kellene a vállalkozások feltételein is a foglalkoztatás növelése érdekében. Azt mondták, hogy a kormánynak nincs egységes foglalkoztatási stratégiája, intézkedései legföljebb a munkaerőpiac túlszabályozását növelik, ami hozzájárul a német gazdasági növekedés lemaradásához az EU átlagától. A munkaerő-piaci helyzetet kiábrándítónak nevezték, még akkor is, ha eddig az idén 600 ezer új munkahely jött létre, és a munkanélküliség hivatalos adata várhatóan 9,1 százalékra csökken jövőre az idei 9,6 százalékos átlagról.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.