BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hatszázalékos átlagos drágulás

Januárban 6 százalékkal emelkedik a villamos energia ára, a gáz pedig júliustól 12 százalékkal drágul -- döntött tegnap a kormány. A közalkalmazottak bére 13 százalékkal nő jövőre. A kabinet döntött arról is, hogy nem vesznek el az idei költségvetési agrárgaranciák.

Az idén megmaradó 24 milliárd forintnyi költségvetési agrárgarancia felhasználásáról is döntött tegnap a kormány -- tudta meg a Világgazdaság. A maradványból a legtöbbet, 15,5 milliárd forintot az agrárvállalkozások technikai korszerűsítését szolgáló rekonstrukciós programra fordítják. Emellett négymilliárd forint jut a konzervipari vállalatok pénzügyi helyzetének javítására. Ez az összeg nyújtana garanciát 9 milliárd forintnyi konzervgyári hitel hároméves meghosszabbításához. További 4,5 milliárd forintot fordítanak a gazdahitelprogramra -- mondta lapunknak Borókai Gábor kormányszóvivő.
A kormány úgy döntött, éves szinten 6 százalékkal emelkedik a gáz és a villamos energia ára.
A áramért januártól kell 6 százalékkal többet fizetni, míg a gázárakat júliustól emelik, 12 százalékkal -- jelentette be a tegnapi kormányülés után Orbán Viktor miniszterelnök. A gyógyszerárak 4,3 százalékkal drágulnak a gyógyszergyártókkal kötött megállapodás értelmében. A távolsági autóbusz-közlekedés díjai 6,8, a vasúti tarifák, a televízió műsorszórási díja és a hatósági eljárási díjak egyaránt 6 százalékkal növekednek. Az autópálya-használatért 5,8 százalékkal kell többet fizetni jövőre, ezen belül legkevésbé a nehéz-tehergépjárművek autópályadíjai emelkednek. Orbán felkérte az önkormányzatokat, hogy az infláció visszaszorítása érdekében 6 százaléknál többel ne emeljék a saját hatósági jogkörükbe tartozó területeken az árakat.
A közalkamazottak bére jövőre valamennyi ágazatban 13 százalékkal nő majd. Az emelt összeget várhatóan februárban fizetik ki. Erre a célra 40 milliárd forintos pénzügyi alapot hoztak létre. A kormány tehát teljesítette az egyoldalúan vállalt ígéretét, vagyis a béremelés mértéke a gazdasági növekedés felével meghaladja az inflációt -- hangsúlyozta a miniszterelnök. Az egyszeri bérjuttatásból a szociális ágazatban megmaradt 600 millió forintot és az egészségügyben el nem költött 366 milliót csak bérekre lehet fordítani.
Bár a költségvetés lehetőséget ad arra, hogy a többségi vagy kizárólagos állami tulajdonban lévő gazdaságokat értékesítsék, a kabinet úgy határozott, hogy 27-ből 14-et -- szakmai indokok miatt -- nem ad el. Így állami tulajdonban marad például a Bábolna Rt. történelmi része, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok Rt., a Fertőtavi Nádgazdaság és a Balatoni Halászati Rt. is. A magánosításra váró 13 állami gazdaságot is nemzeti érdekkörben kívánják tartani -- fogalmazott Orbán. Ezért elsősorban a gazdaságok dolgozóinak, illetve környékbeli gazdáknak szeretnék azokat értékesíteni, amelyhez kedvezményes hitelkonstrukciót dolgoznak ki. Az állami tulajdonú földeket azonban nem értékesítik, azok a nemzeti földalapba kerülnek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.