A kormány 20 milliárd forinttól fosztja meg a fővárost a parlamenti szavazógépezet segítségével -- jelentette ki Demszky Gábor főpolgármester tegnapi sajtótájékoztatóján. Demszky szerint az önkormányzat a ciklus végéig még meg tudja őrzi működőképességét, de ha ezek az intézkedések 2002 után is érvényben maradnának, Budapest csődbe menne.
Az egyik elfogadott módosító indítvány szerint január 1-jétől a fővárosi és a kerületi önkormányzatokat közösen megillető normatív támogatásokból, a személyi jövedelemadóból és az egyéb központi adókból a városrészeknek legalább 70 százalék jár az eddigi 50 helyett. A helyi adókból a minimum 45 százalék helyett a jövő évtől 60 illeti meg a kerületeket. Ez 8,9 milliárd forintos kiesést jelent -- mutatott rá Atkári János, a főváros gazdasági főpolgármester-helyettese. A becslések szerint 5,2 milliárdot veszít az önkormányzat azzal, hogy a fővárosi illetékhivatal által beszedett bevételeknek csak a 30 százalékát kapja meg közvetlenül a korábbi 50 helyett. A kerületi közúthálózat fejlesztésére 5 milliárd forintot vonnak el a főváros forrásaiból. Atkári kijelentette: nem a kerületi többlettámogatások jogosságát vitatják, hanem azt, hogy a pénzt nem a központi költségvetés biztosítja, hanem a fővárostól veszik el.
Az idén 275 milliárd forinttal gazdálkodó Budapesten a 20 milliárdos elvonás alapvetően befolyásolja a város üzemeltetését, és beszűkíti a fejlesztési lehetőségeket. A fővárosi közgyűlés tegnap tárgyalta volna az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepcióját, de az előterjesztést végül levették a napirendről, mert a jelenlegi helyzetben alaposan át kell dolgozni. Az elképzelésekkel kapcsolatban a főpolgármester elmondta: hiába szeretné az ellenkezőjét a kormány, a főváros mindenképpen belekezd a 4-es metró építésébe. Demszky szerint a kabinet kivonja magát a törvények alól azzal, hogy az Országgyűlés kormánypárti többségének szavazataival eltörölték a kincstári számlára benyújtott inkasszó lehetőségét. A kormány rádöbbent, hogy elvesztette a metrópert, és így próbálja megoldani, hogy a főváros jogerős ítélet után se juthasson hozzá a neki járó pénzhez -- állítja a főpolgármester.