Az idén több előrelépés történt a tumoros betegek fájdalomcsillapítása terén. Megkezdődött a háziorvosok továbbképzése, és több új készítmény is megjelent.
Ma már minden korszerű szer hozzáférhető Magyarországon, és a nemrég megjelent fentamiltartalmú tapasz a legerősebb fájdalom csillapítására is képes -- hangsúlyozta Kásler Miklós, az Országos Onkológiai Intézet főigazgatója a Magyar Újságírók Országos Szövetsége egészségügyi szakosztályának tegnapi ülésén.
Problémát jelent azonban, hogy ehhez a tapaszhoz csak komoly korlátozásokkal lehet hozzájutni, hiszen az orvosok véleménye megoszlik az erős szerek alkalmazásáról -- tette hozzá a főigazgató.
A fájdalomcsillapító tapasz árához 90 százalékos támogatást nyújt az OEP, a maradék 10-et pedig a Magyar Rákellenes Liga vállalta.
Míg néhány évvel ezelőtt csak a méhnyakrák szűrésére volt lehetőség, ma már az emlő-, a prosztata- és a szájüregtumorok vizsgálata is megoldott. Becslések szerint Magyarországon mintegy 50-60 ezer ember szenved valamilyen daganatos betegségben.
Az idei 135 milliárd forintos előirányzattal szemben 150 milliárdot fordít az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a gyógyszerek támogatására. Ebből 10 százalék az onkológiai szerek, 8 százalék a mozgásszervi betegségek kezelésére szolgáló gyógyszerek részesedése -- közölte Kőrössy Péter, az OEP főosztályvezetője.
Héjj Gábor, az ORFI főorvosa elmondta: a rokkantállományba kerülők 50 százaléka valamilyen mozgásszervi betegségben szenved. A csontritkulás kezelésére például 150 milliárd forintot kellene fordítanai, ezzel szemben ennek a 10 százaléka áll rendelkezésre. A betegség 7-800 ezer embert érint hazánkban.
Frajna Imre szerint a gyógyszergyártókkal és a - forgalmazókkal megkötött hároméves megállapodásnak köszönhetően a jövőben kiegyensúlyozott lesz a gyógyszerellátás. A jövő héten kormány elé kerülő megállapodás szerint a gyártók csupán az infláció 70 százalékával növelik a készítmények árát. Így a jövőben mind az áremelkedés üteme, mind az időpontja kiszámítható lesz -- tette hozzá az államtitkár.