Októberben az ipari temelés 12,7 százalékkal volt nagyobb, mint tavaly ilyenkor. A szezonálisan és munkanap-korrekcióval kiigazított havi volumenindex csökkenést mutat, szeptemberben 1,8 százalékkal volt nagyobb a termelés, mint a tizedik hónapban. A most közzétett adatok csaknem teljesen megegyeznek a Központi Statisztikai Hivatal előzetesen közölt számaival.
Az ipari növekedése továbbra is magasabb, mint a belföldi értékesítésé. A szektor kivitele 21,1, belföldi értékesítése 9,3 százalékkal bővült. Az új adatok kisebbek, mint a korábbiak, ezért január--októberi viszonylatban már 20 százalék alatt van az átlagos ipari bővülés.
Az ipari termelés volumenindexeinek hónapról hónapra történő csökkenése nem meglepetés a szakértők számára. Az elmúlt év első felének alacsony bázisa erősen hozzájárult a magas mutatókhoz. A második fél évben kezdődött erőteljes növekedés viszont már magas bázisokat jelent, így érthető a dinamika mérséklődése -- mondja Erdős Mihály, a K&H makroelemzője.
A mostani adatok kellemes meglepetése a rendelésállomány alakulása -- hívja fel a figyelmet Rácz Anikó, a CA-IB elemzője. Ez ugyanis azt sejteti, hogy az export kifulladása mégsem olyan reális veszély. Különösen a villamosgép-, műszergyártás-ágazatban, valamint a papíriparban sok az új megrendelés.
A rendelésállomány összhangban állhat a nyugati konjunktúráról manapság kirajzolódó, árnyaltabb képpel -- fogalmaz Erdős. Korábban a nagy optimizmus és a recessziótól való félelem váltogatták egymást, mostanában kicsit nyugodtabban tekintenek a külföldi szakértők Európára. Ma a legnépszerűbb forgatókönyv az alacsonyabb szinten kialakuló, de stabil, 2-3 százalékos növekedés. Ez jó alapja lehet a magyar exportnak.
2001-ben elképzelhető, hogy a belföldi értékesítés volumenindexe közelít az exportéhoz, aminek a belföldi kereslet élénkülése lehet az oka.