Továbbra is az az álláspontom, hogy a költsévetés tervezéséhez használt makropálya jó. Az idei évben a gazdasági növekedés 5,5 százalékos lesz, ami magasabb a tervezettnél -- hangoztatta a költségvetés elfogadását követően a Világgazdaságnak adott exkluzív nyilatkozatában Járai Zsigmond leköszönő pénzügyminiszter. Mint lapunknak kifejtette, bizonytalansági tényezőt a külgazdasági hatások jelentenek csupán, az olajár és az euró árfolyamának alakulása. Ám szerinte semleges külső hatások mellett a költségvetés teljesülni fog.
Járai kiemelt jelentőségűnek mondta, hogy a jövő évi bérfejlesztések nem bontják meg a gazdaság egyensúlyát, nem eredményeznek bérinflációs nyomást. Ugyanakkor elismerte, hogy más területeken fiskális megszorítást kellett alkalmazni. Ez az oka a dologi és a beruházási kiadások megnyirbálásának -- szögezte le lapunknak nyilatkozva Járai.
A parlament 206 igen szavazattal, 158 ellenében megszavazta a Magyar Köztársaság 2001--2002. évi költségvetését. Jövőre a GDP 3,4, 2002-ben pedig 3,2 százalékát éri el az államháztartás hiánya, a költségvetés adósságállománya pedig jóval 60 százalék alá süllyed. A következő két büdzsét 25-30 dolláros világpiaci kőolajár mellett számolták. A tárca abban is bízik, hogy az euró árfolyama nem gyengül tovább a dollárhoz képest -- hangoztatta a szavazás előtti beszédében Járai. Szerinte semleges világgazdasági körülmények esetén teljesülni fognak a költségvetés fő számai.
Oktatásra az államháztartás 11 százalékát fordítják jövőre. A közlekedési, távközlési és egyéb gazdasági tevékenységek támogatása is emelkedik fél-fél százalékponttal. Az állam saját feladatainak ellátásához a források jelenlegi 13 százalékos szintje helyett jövőre 13,8 százalékot költ majd.
A költségvetés konszolidált bevételei 2001-ben 11,9 százalékkal emelkednek, majd 2002-ben 6,2 százalékos lesz a bővülés. A jövő évi költségvetésben 478 milliárd forintnak nincs még fedezete, ami 3,4 százalékos tervezett államháztartási hiányt jelent. A kiadások legnagyobb részét a nyugellátások teszik ki, az államháztartás 100-ból 17 forintot erre fordít.
Jövőre 655 milliárd forintot szán oktatási célokra a költségvetés. Leginkább a közép- és felsőfokú intézmények támogatása emelkedik, az ideihez képest mintegy 16 százalékkal. Az egészségügyi ágazat működésére fordítható kiadások 2001-ben 11 százalékkal bővülnek. Ezt az átlagos mértéket 2001-ben a gyógyító-megelőző ellátások kiadásainak emelkedése haladja majd meg azért, mert tartalmazza az egészségügyi dolgozók átlagosan 20 százalékos bérnövekedésének pénzügyi fedezetét is. A kormány kiemelt célnak tekinti a lakástámogatások fejlesztését, a megnövekedett támogatási összeg 2001-ben közelíti a 70 milliárdot.
Jövőre a gyermekes családokat megillető ellátásokon belül 68 százalékkal nő a személyi jövedelemadó családi gyermekkedvezménye. 2001-ben a három- és több gyermekes családok részesednek a legnagyobb családi kedvezményben. Támogatásuk gyermekenként és havonta 10 000 forint, ami eltartójuk jövedelemadójából írható le. További lényeges változás, hogy a gyed felső határa -- a minimális bérek emelkedésével összefüggésben -- a jelenlegi 51 000 forintról 80 000-ra nő. Reálértéken számolva jövőre kevesebbet költünk majd rendvédelemre és közbiztonságra.