Januártól is fel lehet majd használni azokat a már legyártott félkész és kész takarmányozási termékeket (tápokat), amelyek állati eredetű fehérjéket (elsősorban húslisztet) tartalmaznak -- tudtuk meg Makay Györgytől, a Gabonaszövetség főtitkárától. Tájékoztatása szerint erre a tegnapi szakértői tárgyalásokon tett ígéretet az FVM.
E döntés milliárdos károkat előzne meg a takarmányiparban, mivel teljes felhasználási tilalom esetén akár több száz ezer tonnás árukészlet is értékesíthetetlenné válna -- közölte a főtitkár. Másrészt el lehetne kerülni, hogy az állatállomány 2001 elején takarmány nélkül maradjon. A gyártók ugyanis azonnal nem tudnának más (fehérjenövényeket tartalmazó) tápokat készíteni a betiltott termékek helyett. Felkészülési időt pedig nem biztosított számukra az FVM.
Mint ismert, a tervezett korlátozó intézkedésekkel Magyarország ugyanolyan szabályozást akar bevezetni, amilyet az EU a szarvasmarhák szivacsos agyvelőgyulladása (BSE) miatt január elsejétől léptet hatályba. Az FVM többek között az állati eredetű termékeket tartalmazó takarmányok féléves hazai betiltását helyezte kilátásba. Erre a hivatalos indoklás szerint azért van szükség, hogy az EU januártól ne függessze fel a magyar húsexportot.
Az FVM keresi a lehetőséget arra, hogyan lehetne "kifuttatni" a már meglévő takarmánykészleteket -- erősítette meg Németh Antal országos főállatorvos. A legyártott tápok felhasználásáról tegnap születtek elvi egyezségek, de ezek szerinte nem változtatnak a tárca alapvető álláspontján. Vagyis az FVM január elején be akarja vezetni az unióéval harmonizáló tiltásokat. Legfeljebb néhány napos technikai csúszás képzelhető el a széles körű előkészületek miatt. Az EU a napokban már sürgette a magyar korlátozó intézkedéseket -- szögezte le.
Makay szerint ugyanakkor a döntéseknél az állat-egészségügyi okok mellett gazdasági, műszaki és kereskedelempolitikai szempontokat is mérlegelni kell. Emellett állami kártérítési megoldásokat kell találni, és meg kell nevezni azok forrásait is.