BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Növekvő politikai szabadság

A Föld lakosságának 40,7 százaléka a szabad kategóriába sorolt országokban él, ami az eddigi legmagasabb arány a felmérések történetében -- derül ki a Freedom House emberi jogi szervezet friss jelentéséből. Az elemzés szerint 1990 és 1998 között a szabad államok gazdasága 70 százalékkal gyorsabban növekedett a nem szabad országokénál. Magyarország változatlan osztályzatokkal a szabad világ része.

Az utóbbi évtized pozitív tendenciája az idén is folytatódott, 2000-ben a legnagyobb áttörést Mexikó és Jugoszlávia érte el a demokrácia felé vezető úton. Mindkét államban az ellenzéki elnökjelölt győzelme fémjelzi a változásokat. A latin-amerikai állam mellett -- amelyben hét évtizednyi regnálást követően szenvedett vereséget az Intézményes Forradalmi Párt az államfőválasztáson -- Horvátország is átkerült a részben szabadból a szabad kategóriába. Romlott viszont Oroszország és Ukrajna megítélése.
Kilencéves periódust vizsgálva a szabad államok jó másfélszer nagyobb -- 2,56 százalékos -- gazdasági növekedést értek el, mint a diktatúrák. Még jelentősebb a különbség az 5 ezer dollárnál kisebb egy főre jutó GDP-jű országok körében: a demokráciák 3,23 százalékos üteme több mint kétszerese a nem szabad államokénak.
Nemcsak a növekedés, de az egy főre jutó bruttó hazai termék vonatkozásában is jobban állnak a demokráciák. A politikai jogok és a polgári szabadságjogok 1-től 7-ig terjedő osztályzatai alapján a legjobb, 1-es átlagot elért országok medián GDP-je több mint kétszerese a következő kategóriáénak, ami szintén közel duplája a sorban következő csoport mediánjának.
Nyugat-Európa és az amerikai kontinens után a rendszerváltó térségben a legnagyobb, 70 százalékos a parlamenti demokráciák aránya. Ám mindössze az államok 41 százaléka kapott szabad besorolást, ami elmarad Amerika és Ázsia értéke mögött.
Magyarországon a politikai jogokat a legjobb, a polgári szabadságjogokat a második legjobb osztályzattal értékelték, ami azonos a német vagy a brit besorolással. Az Európai Unió tagállamai közül Görögországénál jobb a magyar osztályzat.
A Freedom House még szerkesztés alatt álló jelentése több területen világít rá feszültségekre hazánk esetében. Az olajbizottság vizsgálódása során gyanúba keveredett politikusok ellen nem tudtak bizonyítékot felmutatni, az eset azonban tükrözi a korrupció miatt növekvő aggodalmat. A kiadvány utal a kisebbségi önkormányzatok választásának jogára, ugyanakkor említést tesz a roma kisebbség tagjai által az európai emberi jogi bírósághoz eljuttatott panaszról. A médiakuratóriumoknak a törvény szellemével ellentétes felállításáról és a megfigyelési ügyről is tudósít a jelentés.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.