A megállapodás létrejöttét egyszerre közölte Washingtonban Horst Köhler, az IMF vezérigazgatója, Ankarában pedig Bülent Ecevit török kormányfő. A hitel egyik részét egy 7,5 milliárd dolláros, rövid lejáratú IMF-hitelkonstrukció (Supplementary Reserve Facility -- SRF) keretében bocsátják rendelkezésre, amelyet az IMF a válságban levő országok megsegítésére tart érvényben.
Ez a hányad magasabb kamatozású, hogy ezzel is ösztönözze a gyorsabb visszafizetést. Egy másik -- 2,9 milliárd dolláros -- részt egy már létező, Törökország számára korábban megnyitott készenléti hitelkeretből folyósítanak, amelyet a jelenlegi megállapodás eredményeként szabadítanak fel -- tudósít a Reuters.
Nyilatkozatában Köhler méltatta az Ecevit által bejelentett reformokat, amelyek a dezinflációs program és a fiskális konszolidáció folytatását, a szerkezeti reformok és a privatizáció előbbrevitelét ígérik. Az IMF-vezérigazgató közölte, hogy az igazgatótanács december 21-i ülésén javasolja az Ankarában elfogadott feltételek jóváhagyását és a hitel folyósítását. Egyetértő határozat esetén azonnal felszabadítanak 2,25 milliárd dollárt az SRF-ből, további 550 millió dollárt pedig a már korábban -- egy antiinflációs program céljára -- jóváhagyott, 4 milliárd dollár összértékű készenléti hitelből.
A hitel ellenében Ankara kötelezettséget vállalt a bankrendszer megerősítésére és privatizációjára. Emellett eladják a Turk Telekom nemzeti távközlési óriáscég 33,5 százalékát egy stratégiai befektetőnek, a nemzeti légitársaság, a Turkish Airlines pedig 51 százalék erejéig kerül magántulajdonba. A reform jegyében december közepéig a parlament elé kerül az árampiaci szabályozásról szóló törvény tervezete.
Az IMF-bejelentés dacára még mindig magasak a rövid lejáratú bankközi hitelek. A helyzet törékenységét jelzi, hogy -- sokadikként -- bankfelügyeleti ellenőrzés alá helyezték a vagyonát tekintve kilencedik legnagyobb, nemzetközi hálózattal is rendelkező török pénzintézetet, a Demirbankot.