Az gyors csökkenésével fokozódik a reálbér-kiáramlás, ami a háztartási fogyasztás túlzott emelkedéséhez vezet. Ez a jövő évi, előreláthatólag agresszív ütemű kormányzati kiadásokkal erőteljesen ronthatja a külgazdasági egyensúlyt. Amennyiben az infláció drasztikusan csökken jövőre, akkor a költségvetés sem realizálja a következő évre -- kimondatlanul -- várt többletbevételeit. Mindezt Török Zoltán, a Raiffeisen Bank elemzője mondta lapunknak arra a kérdésére, hogy a gazdasági elemzők miért kezelik kiemelten a jövő évi inflációs ütemet befolyásoló két tényezőt: a kőolaj világpiaci árának csökkenését és az euró dollárárfolyamának erősödését. Ez az okfejtés adja az alapot ahhoz a kijelentéshez is, hogy nem lenne hátrány, ha csak visszafogott mértékben csökkenne jövőre az áremelkedési ütem -- fogalmazott a szakértő.
A Raiffeisen Bank prognózisa egyébként nem osztja azt a várakozást, hogy a kőolaj ára továbbra is csökkenhet -- mondta el Török. A következő év első felére 24-25 dolláros, év végére pedig 25 dollár körüli olajárat várnak, e mellett az euró fokozatos erősödésére számítanak. A bank 2001-re 8,5 százalék körüli átlagos inflációt vár, év végére pedig 7,5 százalékot.
Hazánk versenyképességét az euró erősödése nem veszélyezteti -- véli Forián Szabó Gergely, a Budapest Alapkezelő munkatársa. Mind az euró erősödése, mind az olaj olcsóbbá válása kedvező a magyar gazdaságra nézve. A külső egyensúlyi pozíció az energiaszámlánk csökkenése révén javulhat leginkább. A kőolaj világpiaci árcsökkenésének hatását tovább fokozza az euró erősödése is. Az áremelkedés hazai ütemében is főleg az energia árának csökkenése mutatkozhat meg.
Az olaj árával legszorosabb összefüggésbe hozható termékek ugyan az inflációs kosárban csak 6,6 százalékos súllyal szerepelnek, de az idei magas bázisadatokat jövőre rendkívül alacsony indexek váltják fel. A Budapest Alapkezelő a kedvező üzemanyagár-szcenárióra 8 százalék körüli éves átlagos inflációt prognosztizál 2001-re.
Egyetért a benzin árán keresztül gyakorolt inflációmérséklődéssel Zsoldos István, a Concorde Értékpapír Rt. elemzője is. Kiemeli a mezőgazdasági termékkör áremelkedési ütemének lehetséges lassulását. Mint mondta, az utóbbi évben ezen termékek árait főleg az euró dollárhoz viszonyított leértékelődése emelte, dollárban számolva nem nőttek a tőzsdei jegyzési árak. Az euró árfolyamának erősödése megfordítja ezt a tendenciát -- véli.
Egyedül a dollárelszámolású piacokon csökkenhet a profitabilitás, arányaiban tekintve ez azonban nem jelentős az euróban számolt külkereskedelemhez képest -- mondta Zsoldos István.