BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Termelői oldalról nagy a nyomás

Tavaly novemberben kismértékben csökkent, de még mindig magas a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme. A drágulás egy része még bizonyosan nem került be a fogyasztói árakba, s ez az idén tovább erősítheti az élelmiszeroldalról történő inflációs nyomást.

Tavaly novemberben 1999 tizedik hónapjához képest 24,2 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak. Ezzel a drágulás üteme gyakorlatilag az október előtti szintre süllyedt vissza. A tizedik hónap rekordmértékű, 32,2 százalékos áremelkedése után az új adat mindenképpen jónak mondható, ugyanakkor a termelői árak növekedésének dinamikája még mindig igen magas. A drágulási ütem mérséklődése teljes egészében a növényi termékeknek köszönhető. Októberben ugyanis e termékkör esetében még 45 százalékos áremelkedést regisztrált a Központi Statisztikai Hivatal, ez esett 30 százalék alá novemberben.
A novemberi alacsonyabb érték következtében a 2000. évi átlagos drágulás a tizenegyedik hónapban 22,6 százalékról 22,2-re mérséklődött. Az adatokat vizsgálva megállapítható, hogy termelői oldalról még mindig nagy nyomás nehezedik az élelmiszerárakra. A fogyaszói árak emelkedése (12,9 százalék) ugyanis messze alulmúlja a termelői árak növekedési ütemét. Ez azt valószínűsíti, hogy az eddigi költségnövekedés még nem ment át a fogyasztói árakba. A nagyobb hozzáadott értéket tartalmazó termékek esetében még mindig alacsony ütemű a drágulás.
Bár az élelmiszerek további drágulásával kapcsolatban még nagy a bizonytalanság, szakértők szerint e termékek összességében 2001-ben is felfelé húzzák majd az inflációt. A világpiaci árak ez évben valószínűleg nem alakulnak annyira kedvezően a termelők számára, mint tavaly, s ehhez hozzájárulhat az euró erősödésének hatása is. Ezért a növényi alapú termékek és az állati takarmány drágulása kisebb lehet, mint az elmúlt évben.
Figyelembe véve a többi jelentős költségtényező (energia, bér) alakulását, az áremelkedésnek még lehetnek tartalékai. Különösen az eddig kisebb mértékben növekvő állati eredetű termékek árai növekedhetnek. A gázárak emelkedése számos élelmiszer-ipari, főleg sütőipari céget érint kellemetlenül. Éppen ezért az idén az infláció egyik legérzékenyebb pontja bizonyosan az élelmiszerárak alakulása lesz.
Elképzelhető, hogy a mostani termelői adatok már az árdinamika mérséklődésének első jelei, de az év első felében ez még nem látszik majd a fogyasztói árindexben, állítják szakértők.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.