A törvénymódosító javaslat a számvevőszéki bizottság tagjainak teljes egyetértésével született. Ennek azért van nagy jelentősége, mert a változtatáshoz a ház kétharmadának igen szavazatára van szükség. A tegnapi vita alapján úgy tűnik, minden esély megvan arra, hogy az ÁSZ megkapja a felhatalmazást, hogy külföldön is végezzen vizsgálatokat. A kormánypárti és ellenzéki képviselők is támogatólag szólaltak fel. Az előterjesztő Rozgonyi Ernő (MIÉP), a számvevőszéki bizottság alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a módosítás elfogadásával a magyar számvevőszék eleget tehet az új brüsszeli NATO-központ beruházásának ellenőrzésére kapott felkérésnek.
Lapunk értesülése szerint nem vagyunk elkésve, hiszen a székházberuházásra még nem írták ki a pályázatot. Mint megtudtuk, a brit számvevőszékkel (NAO) a nyáron lejáró kétéves ikerszerződés után is szoros együttműködésre számíthatunk. Ennek egyik formája lehet az, hogy együtt vállalnánk harmadik ország uniós csatlakozási felkészítését a pénzügyi, gazdasági ellenőrzés területén. Jelenleg egy másik lehetőség is nyitott számunkra: a brit számvevőszék által elnyert ENSZ FAO ellenőrzési projektbe vonnák be a magyar számvevőket.
Kovács Árpád, az ÁSZ elnöke tegnapi expozéjában rendkívül fontosnak nevezte az Európai Unióhoz, a NATO-hoz, az ENSZ szervezeteihez kapcsolódás szempontjából a törvénymódosítással megnyíló részvételt a nemzetközi ellenőrzésben. Ennek eredményes megvalósítása nem csak az ÁSZ, hanem Magyarország nemzetközi elismertségét is erősítené -- tette hozzá.
Ezzel minden felszólaló egyetértett, többen felhívták ugyanakkor a figyelmet arra, hogy az 1989-ben megalkotott számvevőszéki törvény teljes körű felülvizsgálata szükséges. Az eredeti szövegben szinte nincs olyan mondat, amelyet meg lehetne hagyni -- jelentette ki Csúcs László független képviselő. Tardos Márton (SZDSZ) arra is felhívta a figyelmet, hogy sok még a teendő az állampolgárok adóinak és egyéb közterheinek ellenőrzésében.
Az elnöklő Gyimóthy Géza az általános vitát pénteki hatállyal lezárta.