Magyar gazdaság

Növelendő orosz export

Oroszországban a magyar alma nem versenyképes, derült ki azon a tájékoztatón, amelyet a budapesti orosz nagykövet adott a kétoldalú gazdasági kapcsolatokról a Magyar Újságírók Országos Szövetsége külpolitikai osztálya egyik minapi rendezvényén. Valerij Muszatov emlékeztetett arra, Magyarország korábban kivonult az orosz piacról, és az ottani pozícióit most nem könnyű visszaszereznie. Torgyán József volt agrárminiszter -- korábbi moszkvai látogatásán -- javaslatot tett 36 ezer tonna alma exportjára. Ám kiderült, hogy például a kínai vagy a lengyel alma sokkal olcsóbb. Magyarok is egyetértettek azzal, jó lenne, ha a 430-450 millió dollárnyi éves kivitel értéke elérné az egymilliárd dollárt. Ám komoly erőfeszítésekre lenne szükség ahhoz, hogy ez megvalósuljon.
Pedig az orosz lakosság emlékszik a magyar konzervekre, gyümölcsre, almára, fejtegette a nagykövet. A magyar gyógyszerek máig tízszázalékos piaci részesedéssel bírnak, a Richter Gedeon kinti pozíciói nagyon szilárdak. A magyar félnek javítania kellene marketingtevékenységét az orosz régiókban, javasolta a nagykövet.
A beruházásokról szólva emlékeztetett a Transelektro moszkvai projektjére, a Duna Plazához hasonló bevásárló-szórakoztató központ tervezett építésére. Az ehhez szükséges vegyes vállalatot a magyar cég már megalapította.
Az orosz államadósság törlesztése a nagykövet szerint nem jelent gondot: tudomása szerint a még fennálló 400 millió dollárból az idén újabb 50 milliót fizetnek vissza árutörlesztéssel. Oroszország elsősorban gépipari termékeket szállítana Magyarországra.

VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek