Az adózással kapcsolatos kötelezettségeiknek többnyire határidőre eleget tesznek a szőlős- és borosgazdák -- tudtuk meg a VPOP jövedéki főosztályán. Annak ellenére van ez így, hogy a jövedéki törvény tavaly augusztusi hatálybalépése óta meglehetősen sok gondot okozott a gazdáknak az előírt nyilvántartások vezetése. A vám- és pénzügyőrség legfrissebb adatai szerint az év eddigi részében 99,9 milliárd forint jövedéki adóbevétel keletkezett, ebből 270 milliót tesz ki a szőlőbor után befizetett adó.
Az országban 386 nagyüzemi bortermelőt tartanak nyilván, ezeknek a gazdaságoknak havi bevallási kötelezettségük van. Minden hónap 20-áig kell adójukról számot adniuk. Mint Mózs Elek főosztályvezető-helyettes elmondta, ebben a körben semmilyen gond nincs, a nagyüzemek rendre eleget tesznek a szabályoknak.
Az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezők, azaz a kistermelők túlnyomó többsége is teljesítette kötelezettségeit. Annak a több mint ötezer bortermelőnek, aki viszonylag kis mennyiségű bort -- évente 1000 hektoliternél kevesebbet -- állít elő és a szabad piacon értékesíti termékét -- negyedévente kell adóbevallást tennie. Idei első bevallásukat március 15-éig kellett benyújtaniuk. Valamivel több mint 7500 azoknak a kistermelőknek a száma, akik a szabad forgalomban nem jelennek meg, kizárólag adóraktáraknak adják el borukat, zömmel hordós kiszerelésben. Náluk többnyire nem keletkezik adóbefizetési kötelezettség, évente csak egyszer -- december 15-éig -- kell elszámolást készíteniük.
E két kistermelői körben az adózók mindössze tíz százaléka hagyta figyelmen kívül az előírásokat.
A szőlősgazdák viszont jóval fegyelmezetlenebbek, mint a bortermelők: egyötödük nem adott be adóbevallást az éves (2000. december 15-éig teljesítendő) elszámoláskor. Érdekes tapasztalat, hogy a fővárosban élők (budapestieké a Balatonig húzódó vasútvonal mentén lévő szőlőtelkek jelentős része) voltak a legkevésbé törvénytisztelők, az országos átlagnál jóval magasabb arányban nem készítettek elszámolást megtermelt szőlőjükről.
Az idén 821 esetben szabtak ki bírságot a mulasztókra, összesen 3,5 millió forint értékben.