A központi költségvetés idei tervezett hiányának mindössze 7,3 százaléka teljesült az első negyedévben -- mondta el Bathó Ferenc főcsoportfőnök tegnap a Pénzügyminisztériumban. A társadalombiztosítási alapoknál 1,5 milliárd, az elkülönített állami pénzalapoknál pedig 0,6 milliárd forint a március végéig keletkezett deficit.
A bevételek dinamikája szinte megegyezik a tavalyival, az éves előirányzat 24,8 százaléka érkezett be március végéig. A kiadási oldalon kedvezőbb a kép, mindössze 22,9 százalékát költötték el eddig az idénre tervezettnek, míg tavaly 25,2 százalékot.
Az árszinttől erősen függő bevételek továbbra is túlteljesítették a még 6 százalékos inflációs prognózissal készített előirányzatokat. Általános forgalmi adóból 115 milliárd forint a márciusi eredmény; az szja-befizetések is meghaladják az időarányost, az első negyedévben 205,9 milliárd forint, az éves előirányzat 26,7 százaléka teljesült.
A némileg alultervezett, 96 milliárdos vám- és importbefizetési előirányzat már 43,3 százalékban teljesült a három hónap alatt. Még mindig nem találtak magukra a jövedékiadó-befizetések. Eddig 108,5 milliárd forint a központi költségvetés bevétele ezen a soron. Az időarányos értéktől jó 4 százalékkal elmaradó eredmény ellenére Bathó Ferenc főcsoportfőnök továbbra is teljesíthetőnek tartja az előirányzatot, úgy véli, nyárra magára talál ezen adónem dinamikája is.
A kiadási oldal kellően visszafogott volt az év első hónapjaiban. Némi túlcsordulás tapasztalható a fogyasztói árkiegészítéseknél. A szezonális hatásokat is figyelembe véve időarányosnak nevezhető a 27,8 százalékos kifizetés.
A gyógyszerkassza kivételével a társadalombiztosítási alapok gazdálkodása is megnyugtatóan alakul. Március végéig 43,5 milliárd forintot fordított a tb-alrendszer gyógyszerkiadásra, ez a 147 milliárdos éves előirányzat 29,6 százalékát teszi ki.