Az április 3--8. között tartott Agro+Mashexpót huszadik alkalommal rendezte meg a Hungexpo a Kőbányai Vásárvárosban. Sári Enikő, a kiállítás sajtófőnöke elmondta: 12 oszág 187 cége több mint 12 ezer négyzetméteren mutatta be gyártmányait, illetve szolgáltatásait. A terület mintegy 56 százalékát a mezőgazdasági és erdészeti gépek, 14 százalékát állattenyésztési gépek, a többit a szolgáltatócégek foglalták el. Külön területet kapott a díszvendég Hajdú-Bihar megye, az egyik legfontosabb mezőgazdasági termelési, oktatási és kutatási régió.
A rendezvény szervezői igen hasznosan szolgálták a hazai mezőgazdaság fejlesztésének, illetve az ágazat műszaki előrehaladásának ügyét -- mondta lapunknak Hajdú József, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Gödöllői Műszaki Intézetének főosztályvezetője, a mintegy félszáz tagvállalatot tömörítő Magyar Mezőgépgyártók Szövetségének főtitkára. Szerinte az Agro+Mashexpónak egyetlen szépséghibája az volt, hogy a hazai gyártók a számukhoz képest aránylag kevesen képviseltették magukat, így a gépkereskedők voltak túlsúlyban. Holott az ilyen lehetőséget ki kellene használniuk, hiszen piaci részesedésük itthon egyre csökkenő.
Jelenleg a 42 milliárd forint értékben gyártott mezőgép 77 százalékát exportálják, és csak 23 százalékát adják el itthon. Bár az exportra való törekvés örvendetes, azt a veszélyt hordozza magában, hogy az EU-csatlakozáskor a mezőgépgyártók kiszorulhatnak a más szakmák által továbbra is fontosnak tartott hazai piacról. Néhány nagyobb gyártó azonban nem hiányzott, így a Szolnoki Mezőgép, az Auditker, a Vogel und Not, a Kühne és a Hevesgép, viszont a cégek kétharmada távol maradt.
Hajdú szerint az egyik gond a magas helyár, miközben Szebeni Márton, a kiállítás igazgatója kérdésünkre elmondta: az árat két év után csak most emelték összesen 10 százalékkal, ami kisebb az inflációnál. Így hat napra a fedett területek díja négyzetméterenként nettó 16 500 forint, a szabad területeké 8500 és 9000 forint volt. Az igazgató kérdésünkre elmondta, hogy az Agro-Mashexpo 2001 a terveiknek megfelelően nyereséges volt, az összeget azonban üzleti titokként kezeli.