Az EBRD a következő években 25 százalékkal, 3,4 milliárd euróra emeli éves beruházásainak összértékét -- jelenti a Reuters. Tevékenységének bővítéséhez nem kér pótlólagos forrásokat részvényeseitől: Jean Lemierre EBRD-elnök szerint a 20 milliárd eurós alaptőkével rendelkező bank képes lesz saját erejéből finanszírozni a megnövekedett kiadásokat, amelyek legfőbb haszonélvezői a szovjet utódállamok lesznek. A térség országai a tavalyi 1,7 milliárd után évente mintegy 2,5 milliárd euróra számíthatnak az EBRD-től.
A bank ötéves tervében lefektetett döntések azután születhettek meg, hogy tavaly Francia- és Németország elállt tiltakozásától, amiért az Egyesült Államok az egykori Szovjetunió országainak nagyobb mértékű támogatását javasolta. A korábbi német és francia álláspont szerint az EBRD fókuszában továbbra is az európai uniós csatlakozásra váró országoknak kellene maradniuk.
A bank a 2000. évi 570 millióról egymilliárd euróra bővíti oroszországi befektetéseinek éves összértékét. Az 1998-as pénzügyi válság után jelentősen lelassult az Oroszországba irányuló magántőke-áramlás, és az EBRD most ezek katalizátora kíván lenni. Elismeri azonban, hogy saját maga is nehezen talált finanszírozható projekteket, mert a nagyobb vállalatok tevékenysége nem eléggé átlátható. Lemierre hangsúlyozta, hogy nem céljuk mindenáron megvalósítani egyes terveket. Még a Gazprom kölcsönkérelmét is elutasítják mindaddig, amíg a gázipari óriás nem a nemzetközi számviteli követelményeknek megfelelően teszi közzé eredményeit.
Az EBRD célja éppen az, hogy közreműködése valódi reformokat eredményezzen. Oroszországi áttörésként Lemierre az AvtoVAZ autóipari vállalatnak nyújtott 132 millió dolláros kölcsönt említette, amely lehetővé tette az amerikai General Motors részvételét is. Emellett a Lukoil olajvállalattal és a RAO UES áramipari óriással vannak közös terveik. A Gazprom ügye sem tűnik elveszettnek: az EBRD elnöke által idézett, nemrég készült jelentés szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a reformok érdekében nyomást gyakorol a vállalatra -- írja a Financial Times.