Átvette az agrártárcától az iskolatej-akció lebonyolítását a piaci szereplőket tömörítő terméktanács. Erről a szervezet küldöttgyűlése határozott a napokban. A programot mostantól a TT finanszírozza a termelők és a feldolgozók hozzájárulásából április 15-i visszamenőleges hatállyal. A többletbefizetésekhez azonban az FVM biztosítja a pluszforrásokat az ágazati szabályozás megváltoztatásával.
Az agrártárca egyik lépésként az úgynevezett extraminőségű tej felvásárlási irányárát az eddigi literenkénti 72,7 forintról 73,5-re növeli hamarason megjelenő rendeletmódosításával. Ezzel párhuzamosan az irányárhoz nyújtott árkiegészítő állami támogatás literenként 4,7-ről 6,3 forintra emelkedik. Az 1,6 forintos többletpénzt a termelők és a gyártók 0,8-0,8 filléres arányban befizetik a TT-hez. Ebből várhatóan 1,5-1,6 milliárd gyűlik össze 2001-ben. E keretet a terméktanács az iskolatej-akció folytatására fordítja.
Berki Viktor, a TT titkára lapunknak elmondta: az összegből hét megye (Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Nógrád, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg) és egy város (Székesfehérvár) iskolatej-ellátása oldható meg. Az FVM -- még Torgyán József exminiszter vezetésével -- eredetileg is ezt tervezte erre az évre. A terméktanács az akciót jövőre már az egész országra ki kívánná terjeszteni állami finanszírozás mellett. Ehhez 7-8 milliárd forintra lenne szükség, szemben az ez évre beütemezett kétmilliárddal. A forrásokat azonban a TT nem a jelenlegi "praktikák" szerint, hanem átlátható módon szeretné megkapni. Ehhez az lenne a legjobb megoldás, ha a parlament elkülönített költségvetési keretet hagyna jóvá kifejezetten az iskolatej-akciónak címezve -- állítja a szervezet.
Mint imert, az FVM-es programot Vonza András agrárminiszter állította le április elején, miután az ÁSZ nem talált jogszabályi alapot a folytatáshoz. Törvénysértő volt, hogy a tárca az akciót piacra jutási forrásaiból finanszírozta, közbeszerzési eljárás nélkül. Az akkori álláspont szerint az FVM az iskolatejügyből kiszállt volna. Később viszont -- információink szerint Orbán Viktor miniszterelnök kifejezett utasítására -- a program "újraélesztése" mellett döntött. Így született az a megoldás, hogy a tárca az iskolatejre szánt állami forrásokat nem közvetlenül, hanem szabályozási köntösbe bújtatva, indirekt módon adja oda.