Tovább lassul-e az ipar?
Előrejelzés Ezen a héten meglehetősen sok makrogazdasági adat jelenik meg. Ma a lakásépítések számának második féléves alakulásáról számol be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Amennyiben hihetünk az építőipar részletes adatainak és egyéb árulkodó mutatóknak, szép számokra számíthatunk.
Jóval nagyobb érdeklődés előzi meg azonban a holnap megjelenő júniusi ipari előzetes számokat. A KSH előzetes szám címén csupán egyhavi és egyéves alapú volumenindexet közöl, de ezek igen "beszédesek". Az elmúlt fél évben a várakozásoknak megfelelően látványosan csökkent az ipar dinamikája, a 2000. év elejének 20 százalék feletti bővülési üteméről 10 százalék alá csökkent a növekedés. Bár ez a szám nemzetközi összehasonlításban még mindig jónak minősül, mivel a magyar gazdaság húzóereje ez a szektor, a lassulás feltehetően a GDP-számokban is megmutatkozik majd. Elemzők az év egészében 10 százalék körüli növekedést várnak, hangsúlyozva, hogy ehhez egy év végi gyorsulás is szükséges.
A turizmusról szóló adatok kevés izgalmat jelentenek, hiszen a fizetési mérleg adataiból az kiderül, hogy mennyit is költöttek a látogatók és a vendégek hazánkban. A gazdasági szempontból sikeresnek tűnő idei év feltehetően a növekvő vendégszámban is megjelenik.
Az inflációs nyomással kapcsolatos véleménykülönbségek többek között az élelmiszerárak jövőbeni alakulásának bizonytalanságaival függnek össze. A májusi mezőgazdasági termelő árak váratlanul megugrottak, de az elemzők többsége nem számít még egy nagy élelmiszer-árrobbanásra. A csütörtökön megjelenő új számok már újra csökkenést fognak mutatni -- állítják -- elsősorban a jó termés és sok egyéb hatás következtében.
A hét utolsó napján megjelenő júniusi külkereskedelmi számok feltehetően továbbra is a külső egyensúly lassú romlásáról számolnak majd be.