A nem mezőgazdasági szektorok összességére kimutatott -- éves rátára átszámított -- 2,5 százalékos termelékenységjavulás lényegesen meghaladja az idei január--márciusi időszakra közreadott, felülvizsgált 0,1 százalékos ütemet. Ez utóbbi időszakra az első közzétett adat még 1,2 százalékos termelékenységcsökkenést jelzett. A munkaügyi minisztérium hivatalos statisztikai adatainak közzététele előtti szakértői becslések összesítve 1,6 százalékos javulást jeleztek az április--júniusi időszakra.
A termelékenység alakulását az elemzők ismételten összefüggésbe hozzák a termékegységre eső élőmunkaköltségek alakulásával. Ez utóbbi mutató a második negyedévben 2,1 százalékos emelkedést jelzett, szemben a január--márciusi időszak kiugróan magas, 5,0 százalékos, éves rátára kivetített növekményével. Az idei második negyedévben a termékegységre vetített élőmunkaköltségek 4,8 százalékkal haladták meg a tavalyi év azonos időszakában kimutatott szintet.
A második negyedévi, 2,5 százalékos termelékenységjavulás árnyoldalaként említik elemzők, hogy az az elbocsátások miatt csökkentett foglalkoztatotti létszámbázison és csökkentett munkaóraszámon alapul. A Reuters által idézett elemzők további kedvezőtlen körülménynek tartják, hogy a teljes, nem mezőgazdasági üzleti körön belül a feldolgozóiparban kifejezetten -- 0,2 százalékkal -- romlott a termelékenység az április--júniusi időszakban, ezzel folytatódott az előző három hónapban 3,6 százalékos hatékonyságcsökkenéssel jelzett irányzat.
Egy nagyobb területre kiterjedő számbavételi-módszertani felülvizsgálat miatt utóbb némileg más megvilágításba kerül az utóbbi évek látványos termelékenységjavulása. Azt azonban továbbra is vallják amerikai statisztikusok, hogy 1995 fordulópontot jelentett az ottani termelékenységi irányzatokban. Mint a Bloomberg emlékeztet, az 1976--1995 közötti időszakban évente átlagosan csak 1,4 százalékkal emelkedett a munka termelékenysége. Ezt követően indult be egy -- a számítástechnikai és egyéb technológiai berendezésekre irányuló -- beruházási boom, amelynek hatására 2,5 százalékra ugrott a termelékenységjavulás éves rátája az 1996--2000 közötti időszakban. Tavaly kerek 3 százalékkal emelkedett a hatékonysági mutató, a statisztikai módszertani korrekció után is.
Elemzők szerint a számítógépekbe, az internetbe és egyéb digitális technológiákba irányuló beruházások még évekig biztosítják a termelékenység további, folyamatos javulását. A Bloomberg idézi a Fed elnökét, aki egy minapi szenátusi meghallgatáson kijelentette, hogy még mindig csak részben jutottunk túl azon a technológiai alapú expanzión, amely megemelte a termelékenység javulásának trendjét. Alan Greenspan hozzátette, hogy a mostani pangás utáni fellendülés során a termelékenységnövekedési ráta ismét jelentősen meghaladja majd az 1995 előtt tapasztaltakat.