A frankfurti székhelyű közös európai jegybank vezetői szerint az ECB irányadó kamatlábai megfelelnek a középtávú árstabilitás követelményeinek az euróövezetben. A pénzmennyiség az M3 mutató szerint 2001. áprilistól júniusig éves ütemben 5,3 százalékkal nőtt, az első negyedben pedig 4,8 százalékkal. Ez nagyjából megfelel a 4,5 százalékos referenciaértéknek, a növekedés gyorsulása valószínűleg átmeneti tényezőknek tulajdonítható. A magánszektornak való hitelnyújtás éves bővülési üteme lassan mérséklődik.
A gazdasági tevékenység a legújabb adatok szerint 2001-ben a második három hónapban gyengébb volt, mint az előző negyedévekben. Az év első felében a GDP várhatólag kisebb mértékben nő, mint ahogy korábban gondolták. Ennek oka a világgazdaság gyengébb teljesítménye, amihez hozzájárul a térség fogyasztásának várnál alacsonyabb növekedése. Az okok közé tartozik az energia és az élelmiszerek áremelkedése. Így kevesebb marad fogyasztásra, a végső kereslet lassulása pedig visszahat a beruházásokra.
A monetáris és a reális komponens alakulásának hatására a harmonizált fogyasztói árindex az euróövezetben 2001 júniusában éves szinten 3 százalék volt, szemben a májusi 3,4 százalékkal. A maginfláció éves üteme változatlanul 2,2 százalék maradt. A harmonizált index korábbi emelkedése jelentős mértékben olyan átmeneti tényezőknek tulajdonítható, amelyek fokozatosan megszűnnek.
Az ECB augusztus 30-i ülésén minden bizonnyal csökkenteni fogja a jelenleg 4,5 százalékos irányadó kamatlábat -- vélekednek elemzők. Az eurózóna monetáris hatósága utoljára május 10-én mérsékelte negyed százalékponttal a kamatszintet, amely két év óta az első ilyen döntés volt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) ezzel szemben csak az idén hat, a Bank of England pedig négy alkalommal hajtott végre kamatcsökkentést.