Magyar gazdaság

Ausztria erősödő agrárversenyre számít

Az osztrák gabona-, hús- és tejiparnak fokozott versenyre kell felkészülnie az Európai Unió keleti bővítése után -- figyelmeztet a bécsi gazdaságkutató intézet (Wifo).

A csatlakozásra váró kelet-közép-európai országokban hagyományosan olcsóbban lehet gabonát termelni, mint Ausztriában -- mutat rá most közzétett tanulmányában a Wifo. A kutatók emiatt arra számítanak, hogy az EU-bővítés után erősödni fog a verseny mind az osztrák, mind pedig az exportőrök számára fontos északolasz piacon.
Hosszabb távon a hús- és tejágazatban is a verseny fokozódására kell felkészülni -- idézi Matthias Schneidert, a Wifo agrárszakértőjét a Der Standard. A bővítés ugyan rövid távon javítani fogja a magas minőségű osztrák élelmiszer-ipari termékek piaci lehetőségeit, ám a későbbiekben (a keleti szomszédok élelmiszeriparának korszerűsödésével párhuzamosan) szerinte a lehetőségek szűkülésére kell felkészülni.
Más a helyzet a borágazatban. Itt Ausztria hosszabb távon is előnyöket remélhet a keleti szomszédok uniós csatlakozásától, hiszen az ott bekövetkező gazdasági fejlődés várhatóan a minőségi borok iránti keresletet is meglódítja majd. Márpedig az EU-szabályozás értelmében tilos növelni a szőlőművelés alá vont területek nagyságát, így a bővülő kereslet az osztrák termelők piaci lehetőségeit is javítani fogja a jelenleg viszonylag kevés bort előállító kelet-közép-európai országokban -- érvel a Wifo.
Mindezek alapján érthető, hogy a mezőgazdaság osztrák szempontból az EU-bővítés egyik legérzékenyebb kérdésének számít -- vélekednek a tanulmány szerzői. Ausztria uniós csatlakozása ugyan annak idején nagyobb változást jelentett az ágazat számára, mint amekkora az új tagok felvételétől rövid távon várható; ám hosszú távon alighanem az utóbbi bizonyul majd nagyobb horderejűnek.

Az osztrák gabona-, hús- és tejiparnak fokozott versenyre kell felkészülnie az Európai Unió keleti bővítése után -- figyelmeztet a bécsi gazdaságkutató intézet (Wifo). VG-összefoglaló-->

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek