Többletforrást kell garantálni a gyógyítóágazatnak az egészségügyi intézmények gazdasági társaságokká alakulásáról, s az orvosok új jogállásáról szóló törvény elfogadása előtt -- jelentette ki a Világgazdaságnak a Magyar Kórházszövetség elnöke. Ajkay Zoltán szerint ugyanis várhatóan 10 ezer doktor cserélné föl a közalkalmazotti státusát a szellemi szabadfoglalkozású orvoslásra. S ha a hasonló diplomások átlagosan 200 ezer forintos havi jövedelmét veszik alapul, évi 20-25 milliárd forint többletpénzre van szükség.
A tárcakörözésen lévő törvénytervezet várhatóan az ősszel kerül a parlament elé, amellyel megpróbálják a piaci viszonyokhoz igazítani a még ma is szocialista örökséggel terhelt egészségügyi intézményrendszert.
A kórházszövetség jónak tartja a változtatási szándékot, de arra figyelmeztet: meg kell teremteni a lehetővé váló háromféle orvosi státus egyensúlyát és a betegellátás, valamint az orvosok egészségének védelme érdekében szabályozni kell a munkavégzés időtartamát.
A törvény-előkészítők a közalkalmazotti jogviszonyban maradóknak egyébként nem tennék lehetővé a részfoglalkozást vagy a vállalkozást, ők a főállásukban továbbra is 80-90 ezer forintot keresnének. Félő azonban, hogy emiatt elhagynák a kórházakat, majd szabadfoglalkozásúként, kialkudott gyógyítási tarifáért térnének csak vissza. A ma is hiányszakmának minősülő altatóorvosok és patológusok például -- a Magyar Orvosi Kamara országos tarifaajánlása ellenére is -- felverhetnék a munkadíjakat, amit a forráshiánnyal működő kórházak nem tudnának megfizetni. Emiatt olyan orvosi piac alakulna ki, ami a költségvetési intézményeket sújtaná. Pedig jelenleg is 13 milliárd forint az önkormányzati tulajdonban lévő kórházak adóssága, az összeg nagysága állandósulni látszik.
A Magyar Kórházszövetség elnöksége a törvény elfogadásának feltételéül szabta, hogy az átalakulással az egészségügyi dolgozókat nem érheti kár, az intézmények gazdasági társaságokká alakulása miatt nem lehet rájuk kényszeríteni a vállalkozóvá válást. A munkavállalói résztulajdonlást viszont körültekintő előkészítéssel a szövetség támogatja. A kórházszövetség azt is jelezte a jogszabály előkészítőinek, hogy a társasági formában működő gyógyintézmények menedzsmentjéből nem hiányozhatnak az orvosok. Szakmai kérdésekben ugyanis csak ők kompetensek dönteni.
Ajkay az ágazat működőképességének fennmaradása miatt fontosnak tartja, hogy a törvény ne csak a gyógyintézmények, hanem a jelenlegi tulajdonosok kötelezettségét is írja elő. Nem kizárt ugyanis, hogy a kht.-vé alakuló, eladósodott kórházaktól a tulajdonos önkormányzatok és a minisztériumok meg akarnak szabadulni. Emiatt garantálni kell, hogy a jelenleg nyújtott anyagi forrást az átalakulást követően legalább öt évig biztosítaniuk kell az intézményeknek -- mondta az elnök.