Az 1800 milliárd forintos éves vámbevétel közel ötven százaléka Budapest és Közép-Magyarország (Pest megye) területén realizálódik -- emlékeztetett Czikora András dandártábornok, a VPKMRP vezetője az aláírást követő sajtótájékoztatón. A számítástechnikai rendszerük ma már olyan, amellyel nyomon követhetik az áruk be- és kilépését, a vámfizetést kikerülni tehát nem lehet. Gondot jelenthet az alulszámlázás, de az emiatti bevételkiesés jelentéktelen, hiszen szoros kapcsolatuk van a külföldi vámszervekkel, amelyek szinte nyomban megküldik az eredeti számlákat.
A megállapodás értelmében a VPKMRP tájékoztatja a BKIK-t a vállalkozókat érintő várható, illetve bevezetés alatt álló változásokról -- közölte a tájékoztatón Koji László, a kamara elnöke. Vállalja továbbá, hogy meghívja a BKIK kijelölt képviselőjét minden olyan megbeszélésre és tájékoztatóra, amelyen a fővárosi vállalkozásokat érintő vám-, adó-, jövedéki gondok és megoldásra váró problémák kerülnek napirendre.
A BKIK ugyanakkor a vállalkozóknak a VPÜSZK-nál vezetett államháztartási számlák, s egyben a vállalkozók megbízása alapján hatósági bizonyítványt szerez be a vámhatóságtól, megkönnyítendő az ügyintézést. Vállalja továbbá a tartozásmentességi igazolás beszerzését azoknak az egyéni vállalkozóknak, akik olyan feladatokat látnak el, amelyeknél a hatósági engedélyek kiadásához ilyen igazolás szükséges.