A feltörekvő piacokon történő befektetések kilátásait a szokottnál is nagyobb mértékű bizonytalanság veszi körül -- fogalmaz az IMF. A nemzetközi pénzügyi szervezet jelentését a világgazdaság lassulásáról érkező jelek, továbbá az Argentínát fenyegető pénzügyi válság és az ennek továbbgyűrűzését kivédeni hivatott 15 milliárd dolláros brazil hitelcsomag miatti aggodalmak árnyékolják be.
A második negyedévben érezhetően romlottak a feltörekvő gazdaságok belső tényezői és ezen piacok hitelkockázati megítélése -- idézi a Reuters a valutaalap közgazdászait. Az argentin és a török gazdaság problémái ugyanakkor eddig csak korlátozott mértékben "fertőztek meg" más piacokat, jelesül Brazíliát. Más feltörekvő piacok -- például Mexikó és Oroszország -- ezzel szemben éppen hogy biztos menedékként szolgáltak a befektetők számára. Ez az IMF szerint komoly eltérés a korábbi évek valutaválságaihoz (például az 1997--1999-es ázsiai krízishez) képest, amikor a tőke valamennyi feltörekvő piacot egységesen kezelte, és az első aggasztó jelre mindegyikről kivonult.
A jelenséget a befektetők stratégiájának átalakulásával magyarázzák, ám figyelmeztetnek: a szélesebb körű, több feltörekvő országra is kiterjedő "fertőzés" veszélye továbbra is fennáll. Emiatt nem valószínű, hogy a portfóliójuknak csupán kis részét ezen térségekben elhelyező befektetők egyhamar visszatérjenek, és a feltörekvő piacokra szakosodott vásárlók is óvatosabban viselkednek -- jósolja a jelentés.
Az idei és jövő évi finanszírozási igényeik kielégítésére törekvő feltörekvő országok várhatóan kedvezőtlen feltételekkel lesznek kénytelenek szembenézni a nemzetközi tőkepiacokon -- figyelmeztet az IMF. A jelentés emiatt csak nagyon korlátozott mértékű részvénykibocsátásra és a szindikált hitelek továbbra is alacsony szinten maradására számít. Oroszország várhatóan ez év végén vagy 2002 elején tér vissza a nemzetközi piacokra -- teszi hozzá a valutaalap.