Június végéig a 2,6 millió turista 7,1 millió vendégéjszakát töltött el magyar kereskedelmi szálláshelyen. A külföldi vendégek ebből 4,1 millió éjszakával részesednek, ami 8 százalékos bővülés az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb mértékben, 23 százalékkal az ötcsillagos szállodák forgalma növekedett. A Központi Statisztikai Hivatal kimutatásai szerint a vendégek 70 százaléka az Európai Unióból érkezett, elsősorban Németországból és Ausztriából, Olaszországból, Hollandiából. A nem európai országok közül az Egyesült Államokból, illetve Izraelből érkezett vendégek száma volt jelentős.
A külföldiek, illetve az általuk eltöltött éjszakák számának növekedése mellett visszaesett a belföldi vendégforgalom. A 3 millió éjszaka 4 százalékos csökkenést jelent a 2000. év első feléhez képest.
A belföldi és külföldi vendégek számában bekövetkezett ellentétes irányú elmozdulás összességében 2 százalékos forgalomnövekedést jelent. A turizmus bővülése nem csupán a vendégek (vendégéjszakát eltöltők), hanem a látogatók (határátlépők) számának növekedésében is megjelenik. A határátkelőhelyeken regisztrált 14 millió külföldi 6 százalékkal több, mint tavaly az első hat hónapban.
A szállodák szobakihasználtsága egyébként kismértékben javult, 43,5 százalékos volt júniusig. A nyári hónapokban feltehetően ez az arány javulni fog.
A kereskedelmi szálláshelyek bevételeiken kevésbé érzik az idegenforgalom lendületes fejlődését, hiszen a 37 milliárdos szállásdíjbevétel mindössze 9 százalékos növekedést jelent, ami elmarad az inflációtól. Ugyanakkor a Magyar Nemzeti Bank által közölt fizetési mérlegadatok arról árulkodnak, hogy az első hat hónapban az országnak 1,87 milliárd euró bevétele származott az idegenforgalomból. Ez 18 százalékkal haladja meg a tavalyit. Az idegenforgalmi kiadások ennél is gyorsabban, 27 százalékkal nőttek, ami a magyarok megnövekedett utazási kedvét jelzi. A kedvezőtlen dinamika ellenére (a két szám közötti nagyságrendbeli különbség miatt) az ágazat egyenlege mintegy 13,6 százalékkal tovább javult.