Szeptember 1-jétől -- a vevő kellő tájékoztatása érdekében, összhangban a fogyasztóvédelmi törvényel, illetve a közösségi követelményekkel -- új előírások szerint kell feltüntetni az áruk és szolgáltatások eladási árát, illetve díját. Az egységárak kötelező feltüntetése nem jelenthet problémát az üzletek számára, különösen nem a nagyobb áruházláncoknak, hiszen ezeknél mindenhol számítógépes rendszerrel dolgoznak. A legtöbb élelmiszernél pedig már eddig is kötelező volt az egységárak feltüntetése -- közölte érdeklődésünkre Csajági Éva, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség (FVF) élelmiszerosztályának vezetője. Mint elmondta, a jogszabályra azért volt szükség, mert a gyártók különböző indíttatásból (üzletpolitikai célból) folyamatosan módosítják a forgalomba kerülő termékek tömegét, térfogatát. Az egységárak feltüntetése -- ami Nyugat-Európában egyébként bevett szokás -- abban segít, hogy a fogyasztók el tudják dönteni, melyik kiszerelés éri meg jobban -- tette hozzá az osztályvezető. A cél az, hogy a fogyasztót döntési helyzetbe hozzák.
A jogszabályt be nem tartó kereskedelmi egységek szankciója több tényezőtől függ, így például nem mindegy, hogy mennyi terméket érint, a szabálysértés először fordult-e elő, vagy rendszeresen -- közölte az osztályvezető asszony.
Az új szabályozás értelmében a szolgáltatás díját, annak helyén, jól látható módon kell feltüntetni. Ha a szolgáltatás jellege miatt nincs mód a tarifa feltüntetésére, annak mértékéről a szolgáltatás megkezdése előtt kell tájékoztatni a fogyasztót.
A rendelet hatálya nem terjed ki a vendéglátásban és közétkeztetésben előállított élelmiszerek helyben fogyasztással, vásárlással és házhoz szállítással történő értékesítésére, továbbá ingyenes minta, áru átadására sem. Ugyancsak nem érvényesül a régiségek és a műalkotások árusításakor és árveréskor, ha az értékesítendő áru kikiáltási árát az árverési tájékoztató tartalmazza.