A kormányon lévő japán Liberális Demokrata Párt e hét elején javasolta koalíciós partnereinek, hogy ideiglenesen ne terjesszék ki az olyan közepes és kisvállalatokra a bankrendszer rossz hiteleinek kitakarítását, amelyek adóssága nem haladja meg az egymilliárd jent. Koidzumi Dzsunicsiro miniszterelnök kezdeményezésére a legnagyobb bankoknak két-három éven belül meg kell szabadulniuk rossz hiteleik zömétől. Ezeknek a lejárt és kamatot sem hozó hiteleknek az összegét március végén 11,7 ezer milliárd jenre becsülték -- jelenti a Reuters.
A liberális demokraták szerint a közepes és kis cégek egymilliárdos hiteleinek eladása vagy a biztosítékuk lefoglalása egyébként egészséges vállalatokat vinne csődbe, s ez növelné a munkanélküliséget. A párt azt is követeli, hogy a jegybank idejekorán hozzon monetáris intézkedéseket annak érdekében, hogy az országot megmentse a defláció spiráljától.
Ez a javaslat ellentétes a bankrendszer egészségének helyreállításához szükséges intézkedésekkel, de a kormánynak egyensúlyoznia kell a strukturális reformok által diktált követelmények és a dekonjunktúrából való kiláboláshoz szükséges lépések közöt. Egyrészt az országos kiterjedésű bankok minősített hiteleinek értéke március végén 32,5 ezer milliárd jen volt, s a bankok alig adnak új hiteleket, másrészt -- éppen ezért -- a januártól júniusig tartó két negyedévben a gazdaság zsugorodott, ami recessziót jelent. A Nemzetközi Valutaalap pénteken a japán GDP idei 0,6 százalékos növekedéséről szóló becslését 0,2 százalékos csökkenésre fogja módosítani. A jövő évi 1,5 százalékos bővülés helyett csak 0,5 százalékot vár.