Az adóhivatal az idén július végéig több mint 64 ezer magánszemély jövedelemadó-bevallását vizsgálta meg úgynevezett egyszerűsített ellenőrzéssel -- tájékoztatta a Világgazdaságot Polgár Péter, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) főosztályvezető-helyettese. Ennek során a bevallásban szereplő adatokat számítógép segítségével hasonlították össze a munkáltatóktól, kifizetőktől, valamint a pénzintézetektől, nyugdíjpénztáraktól, biztosítóktól, alapítványoktól érkező adatokkal.
Ha az adózó pontosan számolt és adózott, akkor a két forrásból származó adatoknak egyezniük kell. A revizorok mintegy 3 ezer adózónál tapasztaltak eltérést -- mondta a főosztályvezető-helyettes. A legtöbb ilyen eset a befektetési adókedvezményekhez kapcsolódott, a vétkező adózók általában nagyobb összegű adókedvezményt vettek igénybe, mint amennyit a jogszabály megengedett volna. De akadt olyan is, aki egy-egy jövedelméről feledkezett meg a bevalláskor.
Július végéig összesen 46,2 millió forint adókülönbözetet tártak fel a revizorok, azaz ennyi "bevallatlan" adóforintra leltek. Ezért a vétkezőket 9,2 milliós bírsággal sújtotta az APEH, ezenkívül 15,8 millió forintos késedelmi pótlékot is kiszabtak az ellenőrök. A hibásan adózók átlagosan 16 ezer forinttal számolták el magukat, azaz ennyi adót felejtettek el megfizetni. A vizsgálatok tovább folytatódnak, az idén összesen 80 ezer magánszemélyt fog ellenőrizni a számítógép segítségével az APEH. A vizsgálandó célszemélyt a számítógép véletlenszerűen választja ki.
A közelmúltban az ellenőrzés eredményéről minden érintettet levélben értesített a hivatal. Annál a 3 ezer adózónál, ahol eltérést tapasztaltak az adóbevallás és a munkáltatóktól s egyéb adatszolgáltatóktól kapott adatok között, jegyzőkönyvet készítettek a revizorok, amit kipostáztak az adózóknak. Azokat is levélben tájékoztatta a hivatal, akiknél mindent rendben találtak.
Megnyugodhatnak azok, akiket az egyszerűsített revízió során a hivatal ellenőrzött. A vizsgált évet az adótörvény szerint az APEH a későbbiekben már lezárt időszaknak tekinti, s így azt utólag már nem lehet ellenőrizni.
Az egyszerűsített ellenőrzésre azért volt szükség, mert az utóbbi években az önbevalló magánszemélyeket az adóhivatal viszonylag ritkán ellenőrizte, a revizorok elsősorban a vállalkozások tevékenységét vizsgálták.