Az év első felében húszezer kereskedelmi és vendéglátóhelyen végzett jövedéki ellenőrzéseket a vám- és pénzügyőrség. A feltárt szabálysértések nyomán jogerősen kiszabott bírság 5,3 milliárd forintot tett ki.
Mint a VPOP jövedéki főosztályának vezetője, Mózs Elek lapunknak elmondta, egyre hatékonyabbak a felderítések, de nem csökken a visszaélések száma. Reményei szerint valamelyest visszaveti majd az elkövetések arányát, hogy július 20-tól új bűncselekményi kategóriaként a jövedéki visszaélések is bekerültek a büntető törvénykönyvbe. Mostantól tehát a borhamisítók, a cigaretta- és üzemanyagcsempészek ügyében a közigazgatási és a büntetőjogi eljárás párhuzamosan folyik majd. Előbbi során bírságot szabhatnak ki az elkövetőre. (Eddig ez volt érvényben, s nemigen vette el a kedvét az ügyeskedőknek.) Ám a büntetőügyben már komolyabbak a következmények.
Ha vétségnek minősül a jövedéki termék előállítása, kereskedelme, szállítása: két évig terjedő szabadságvesztésre, pénzbüntetésre vagy közérdekű munkára számíthat a delikvens. Ha bűntettnek minősíti az esetet a bíróság, akár 5-10 éves börtönbüntetéssel is sújtható az elkövető. Akkor lehet szó ilyen súlyos szankcióról, ha üzletszerűen követik el a szabálysértést, vagy jelentős mértékű a feltárt adócsalás.
Az első fél év alatt visszaélés gyanúja miatt 88 ezer liter üzemanyagot foglalt le a vámhatóság, összesen 18 millió forint értékben. Egyéb ásványolajtermékből 156 ezer litert koboztak el.
Alkoholból 46 milliós volt a pénzügyőrök fogása. Mint megtudtuk, egyre nő a "fekete" pálinkafőzők száma, az első hat hónapban 50-et fedeztek fel (és semmisítettek meg) a fináncok. Volt olyan nap, amikor egyetlen megyében -- Somogyban -- négy készülékre bukkantak az ellenőrzések során.
Szőlőborból -- ez tavaly augusztus óta jövedéki termék -- 348 ezer litert vettek zár alá, 37 milliós értékben. Egyéb borokból 130 ezer litert foglaltak le, ennek értéke 18 millió forint volt.
Arra utalnak az adatok, hogy továbbra is virágzik a cigarettacsempészet. Elsősorban a határokon fedezik fel a vámosok az elrejtett szállítmányokat, de a piacokon, közterületeken végzett ellenőrzések, a gépkocsi-átvizsgálások is gyakran vezetnek eredményre. Az első fél évben 2,9 millió csomagot (58 millió szálat) foglaltak le. Ezek értéke elérte az 1,2 milliárd forintot.