Távozik a SAPARD Hivataltól -- információink szerint augusztus közepén -- Baintner Ferenc, az eddigi vezető. A hivatal vezetője le kíván mondani, amit én elfogadok -- erősítette meg a Világgazdaság értesülését Vonza András agrárminiszter. A SAPARD Hivatal főosztályvezető-helyettese pedig várhatóan az agrárminiszter kabinetfőnökeként dolgozik tovább a tárcánál. Helyükre ezután írják ki a pályázatot. A személycserék mögött nemcsak az áll, hogy az Európai Unió többször kérte a menedzsment változtatását -- mondta az agrárminiszter. A SAPARD-ot kiemelt programként kezeli a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), ezért indokolt, hogy a miniszter kabinetfőnöke a hivatal egykori helyettese legyen -- nyilatkozta Vonza András. Az ugyanis -- bár csak néhány hónapja -- a miniszter közvetlen irányítása alá tartozik.
Az előcsatlakozási programot lebonyolító intézményrendszer jelentősen megváltozik. Egyrészt -- bár az FVM-ben létszámstop van -- 63 új munkatársat vesznek majd fel. Erre 500 millió forintot különítettek el. Várhatóan ősszel töltik be az álláshelyeket. A miniszter szerint a jelentkezők számát tekintve nem lesz hiány, az EU eddig is a képzettségüket bírálta. Megfelelő szakemberekben csak reménykedni lehet, hiszen ez elsősorban pénzkérdés, a köztisztviselői fizetés viszont nem túl magas -- mondta Vonza András. Mindenesetre a hivatalnak el kell költöznie az eddigi helyéről. Csakúgy, mint a hét regionális támogatási osztálynak, amelyek eddig -- már ahol voltak -- az FVM vidéki hivatalaiban kaptak helyet. Mindez időbe telik. Az agrárminiszter szerint ezek a változások nem lassítják a hivatal felkészülését.
Az új, immáron sokadik ütemterv szerint a hivatalnak szeptember végéig kell elkészülnie a belső önértékeléssel. Ezután kezdheti meg az előakkreditációs munkálatokat az Állami Számvevőszék, amellyel a miniszter szerint karácsonyra végeznek. Az EU csak jövő év elején akkreditálhatja az intézményrendszert. Ez a folyamat az eddigi gyakorlat szerint négy hónapig tart. Vonza András reméli, hogy mivel nyolcról háromra csökkentették az intézkedések számát, hamarabb véget érhet az akkreditáció. Az FVM tervei szerint már kora tavasszal kiírhatók a pályázatok. Ez az utolsó határidő. A 2000. évi tízmilliárd forintos (38 millió euró) SAPARD-keret ugyanis a jelenlegi szabályozás szerint a jövő év végéig használható fel. A kormánynak és a minisztériumnak is az az érdeke, hogy ez a pénz ne vesszen el, hiszen a tőkeszegény mezőgazdaságnak minden forrás számít -- fogalmazott az agrárminiszter.