Lapunk információi szerint a Pénzügyminisztérium (PM) korábban azt tervezte, hogy megszünteti az áfa-visszaigénylésekkel kapcsolatban több mint másfél éve bevezett jogszabályt. A szakemberek szerint az eredeti szándék ellenére a töörvény alapján nem csökkentek jelentősen a visszaigénylések, csupán későbbre tolódtak.
E jogszabály a büdzsé pozícióját átmenetileg valóban kismértékben javítja az év első két hónapjában, ami 8-9 milliárd forintos áfabevételi többletet jelent ebben az időszakban. Ám ez az összeg az egész évre várt 1200 milliárd forintos bevételhez képest nem jelentős tétel. Ráadásul ha az adózók megszerzik a jogot a visszaigénylésre, ezt a pénzt vissza is kérik az év folyamán. Emiatt költségvetési szempontból sincs jelentős egyenlegjavító hatása a jogszabálynak.
Tavaly január óta csak az az adózó kapja vissza az áfát, aki a megelőző két hónapban nettó visszaigénylő volt, s emellett az áfát is tartalmazó számla ellentértékét is igazoltan megfizette szállítóinak. Ám ha már egyszer megszerezte a jogosultságot, azt követően folyamatosan visszaigényelheti az áfát (ha a számlát -- áfával együtt -- is megfizette). Így például ha januárban visszaigénylő volt az adózó, ezzel még nem szerzett jogot az áfa kiutalására, csak ha februárban is visszaigénylő lett. Ekkor legkorábban a március 20-i bevallás beadását követően kaphatja meg a januárban és februárban kifizetett áfát, de ezt is csökkenteni kell a bevallás benyújtása időpontjáig ki nem fizetett szállítói számlák összegével. A legtöbbet azoknak a nagykereskedőknek kell várniuk az áfára, akik nem havonta, hanem 60-90 napos határidővel fizetnek szállítóiknak.
Az idei első hét hónap tapasztalatai azt mutatták, hogy jelentősen megnőttek az áfa-visszaigénylések. A PM áprilisban és májusban még úgy vélte: valószínűleg ekkortól szereztek jogot a visszaigénylésre az adózók, s emiatt növekedett a visszafizetett áfa összege. Mivel ezt követően is emelkedett a visszakért és kapott adó, ebből a szakemberek már azt a következtetést vonták le, hogy a megugró beruházások és a lakásépítési programok beindulása okozza az áfa-visszaigénylések növekedését.