Hatalmas felháborodás fogadta tudományos és politikai körökben azt az immár nyilvános fórumon bejelentett tervet, amely az emberi klónozásra irányul. A napokban már megszellőztetett programban 200 nő mesterséges megtermékenyítése szerepel.
A rendkívül súlyos egészségügyi, etikai és technikai kérdéseket felvető program megvitatására vizsgálóbizottságot állított fel az Amerikai Tudományos Akadémia. Ennek tegnap kezdett tanácskozására meghívták a két vitatott szándékú kutató-orvost, azzal a céllal, hogy győzzék meg a testületet a rendelkezésre álló klónozási technikák emberi szaporításra való felhasználhatóságáról és az ilyen műveletek etikai elfogadhatóságáról.

Severino Antinori olasz professzor -- aki korábban egy 62 éves nő számára tette lehetővé a gyermekszülést -- még elutazása előtt nyilatkozott a terveiről a La Stampa tegnapi számában. Ebben kijelentette, hogy nincs terve 200 steril családdal folytatandó klónozásról, nincs kész terv nemzetközi vizeken folytatandó kísérletekre. A professzor szerint ezt így a sajtó találta ki, ő maga gyógyászati célú klónozást fontolgat. Ettől lényegesen eltér Antinorinak a Washington Post által ismertetett szándéka, amelyben elvileg szintén csak gyógyászati célú klónozási kutatásokról lenne szó, a beavatkozás révén azonban mégis gyermektelen apákat szeretnének utódhoz juttatni.
Ennél jóval egyértelműbbek amerikai Panos Zavos szándékai, aki tegnap a BBC egyik élő rádióadásában fejtette ki, hogy kész lenne elkezdeni sokáig tabunak hitt műveleteket. A washingtoni akadémiai tanácskozáson megerősítette a 200 -- sőt több -- pályázó párról szóló értesülést. Hozzátette azonban, hogy nem azonnal és nem egyszerre hajtanák végre a beavatkozást az összes kiválasztott személyen. Mint a BBC híradásában mondotta: "elkezdjük az elsővel és befejezzük a kétszázadikkal, de mindez nem fog novemberben megtörténni". Televíziós hírcsatornák jelentései szerint a szükséges "magánfinanszírozás" rendelkezésre áll.
Míg a súlyos betegségek kezelésére szolgáló szövettenyészetek klónozással való -- ellenőrzött és szabályozott -- előállítása mellett tekintélyes szakmai és közméleményi támogatottság bontakozik ki, a reproduktív klónozással szemben mindenütt óriási ellenállás tapasztalható. Egy olasz orvosi kamara máris kijelentette, hogy Antinori a működési engedélyével játszik, ha a törvényi tilalmak ellenére belevág a reproduktív klónozásba. Joseph Ratzinger bíboros, a Szentszék hittani kongregációjának prefektusa a nácik által végzett kísérletekhez hasonlította a tervezett beavatkozást. "Rettenetes, hogy egyes hatalmak, amelyek az előző évszázad derekán megbuktatták a nácizmust, manapság vitatható és embertelen gyakorlatokhoz folyamodnak a tudomány területén" -- fogalmazott az idézett főpap.
A novemberre tervezett kísérletek elleni legsúlyosabb ellenérv az állatklónozással foglalkozó szakértők részéről hangzott el, akik kétségüket fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az emberklónozás sikerülni fog. Az edinburgh-i Roslin intézet, ahol Dollyt megalkották, beszámolt arról, hogy az ő kísérleteik során az esetek 98 százalékában a nőstények teste kivetette magából a klónembriót, amely vagy még a szülés előtt, vagy röviddel azután elpusztult.
Az ellenvetésekkel kapcsolatban az MTI közöl egy Antinorinak tulajdonított nyilatkozatot, amely szerint "minden szükséges technika a rendelkezésre áll, és sohasem engedik meg, hogy egészségtelen csecsemő szülessen". Ez utóbbinak a veszélyét egy amerikai kutató tegnap a legalaposabb terhességi ellenőrzés mellett is teljesen kivédhetetlennek tartotta.