Tavaly decemberig az egyéni vállalkozók mindössze 25-30 százaléka újította meg igazolványát. Az új engedélyekkel együtt 158,5 ezer vállalkozó igazolványt adtak ki a regisztrációra eddig rendelkezésre álló 14 hónapban. Így a következő fél évben legalább 400 ezer vállalkozói igazolványt kell megújítani, mutatott rá a Világgazdaságnak Csatári László, a BM Központi Hivatalának főosztályvezető-helyettese. Pedig az idén június 30-a után a korábbi, gazdasági kamarák által kiadott engedélyek érvényüket vesztik.

A korábbi vállalkozói engedélyek megújítása a kötelező gazdasági kamarai tagság megszűnése miatt vált szükségessé. A "kamarás" engedélyeket egy 2000. évi törvény rendelkezései alapján cserélik új, biztonsági okmányra az okmányirodák. A korábbi igazolványok cseréjével az egyéni vállalkozókat nyilvántartó országos adatbázis kiépítése is lehetővé vált - mondta Csatári.

Az érintett vállalkozóknak mindenképpen célszerű június 30-a előtt felkeresnie az önkormányzati hivatal által működtetett okmányirodát. Eddig a határidőig ugyanis illetékmentesen, gyakorlatilag "bemondásra" tudják regisztráltatni magukat, megújítani igazolványukat. Aki ezt elmulasztaná, már csak az új vállalkozói engedély kiváltásánál szokásos eljárással szerezhet engedélyt: 5000 forintos illetékbélyeggel, valamint a szükséges erkölcsi bizonyítvánnyal, képesítést igazoló okirattal, működési engedéllyel, illetve - ha szükséges - telephelyengedéllyel és ÁNTSZ-okmánnyal. A korábbi igazolvány regisztrációjakor az időközben bekövetkezett adatváltozásokat is be lehet jelenteni, ennek költsége 2000 forint.