Növekszik az EU-csatlakozás támogatottsága Magyarországon: míg 2001 májusában mindössze 54 százalék volt a támogatók és 15 százalék az ellenzők aránya, októberre 61:12-re módosult ez a ráta - derül ki a GfK Piackutató Intézet most közzétett elemzéséből. Kozák Ákos, a cég igazgatója szerint az eredmény azt mutatja, hogy az elmúlt esztendőben a korábban bizonytalan válaszadók többsége átállt a támogatók táborába. Ez feltételezhetően annak tudható be, hogy egyre inkább realitássá válik a bővítés - vélekedett a szakember. A GfK szakértői az előttünk álló időszakra a csatlakozás támogatottságának további növekedését jósolják.

Az összesen 14 térségbeli országban, egyenként 1000 fős mintán végzet felmérés tanúsága szerint a magyaroknál csak a románok, a horvátok, a bolgárok, a ciprusiak és a törökök körében nagyobb a "csatlakozási láz", míg az éllovasnak tartott tagjelölt államok mutatói ennél alacsonyabbak. Az EU-val kapcsolatos várakozások legfontosabb ösztönzője a GfK szerint a személyes kedvező érintettség. Ezt támasztja alá, hogy az Európai Unió iránti bizalom Magyarországon a 15-29 évesek körében a legmagasabb, de az átlagot jelentősen meghaladja a legalább érettségizettek, továbbá a fővárosi lakosok között is. A fiatalok jobban bíznak abban, hogy a tagság előnyeit személyesen is élvezni fogják, míg az idősek ehhez kevesebb reményt fűznek - indokolja a GfK.

A magyar válaszadók az uniós csatlakozáshoz fűzött gazdasági várakozások tekintetében is a legoptimistábbak közé tartoznak. A felkészültség megítélésében szintén a pozitív felfogású csoporthoz tartozik az ország, bár e kérdésben elgondolkodtató, hogy saját államukat leginkább a ciprusiak, a románok és a bolgárok tartják érettnek az EU-tagságra. A többi tagjelölt ország vonatkozásában figyelemre méltó jelzés, hogy két felmérés közötti időszakban a cseh és a szlovén közvélemény negatív irányban változott. A következő hat hónapban e két állam mellett Lengyelországban is az uniós csatlakozás támogatottságának csökkenését valószínűsítik a szakértők. (TG)

Munkatársunktól