Nagy horderejű, négy évre szóló reformprogramot tárgyalt és fogadott el tegnap a lengyel kormány, amellyel ki akarja mozdítani a gazdaságot a mostani pangásból. Az élénkítéshez a jegybank egy mára várt, 150 bázispontos kamatcsökkentéssel járulhat hozzá.

A terv középpontjában költségvetési és munkaerő-piaci reformok állnak. Ez utóbbiak keresztülvitele végett a baloldali kormány a szakszervezetekkel való konfrontációt is vállalja. A nagyarányú munkanélküliség kezeléséhez a kabinet paradox módon éppen az elbocsátások megkönnyítésével kíván hozzáfogni, mondván, a munkaadók nagyobb hajlandóságot mutatnak majd a foglalkoztatás kiterjesztésére, ha az elbocsátásoknál nem kell az érdekvédelmi szervezetek harcos ellenállásával számolniuk. A munkaügyi miniszter, Jerzy Hausner kijelentette, hogy nem is érdekli, meg tudnak-e egyezni a szakszervezetek a tervezett szabályozásról a munkáltatók képviselőivel. Az elbocsátások megkönnyítése mellett a kormány azt is tervezi, hogy megrövidít számos szociális juttatást. A program részeként egy kifejezetten vállalkozásbarát környezetet kellene teremteni, mindenekelőtt az adminisztratív terhek csökkentése révén.

Az állami pénzügyek szanálását illetően a pénzügyminiszter úgy fogalmazott, hogy a kormány minden tagja látja a fenyegető tragédiát, amelynek elkerülésére csak a megszorítások révén nyílik mód. Marek Belka eme korbáccsal szemben kínálta kockacukorként az elérhető EU-tagságot. E tekintetben a miniszter azt is fontosnak mondta, hogy sikerüljön akkora összegeket felszabadítani a költségvetésből, amelyek szükségesek az EU által kínált társfinanszírozási programok elindításához. Jelenleg ugyanis az a veszély fenyeget, hogy Lengyelország elesik uniós pénzektől, mert nem tudja előteremteni a saját résznek megfelelő fedezetet.

VG-ÖSSZEÁLLÍTÁS