A legfrissebb japán makroadatok megmutatták a gyenge jen hatását. Februárban a vártnál jóval nagyobb ütemben, 1,6 százalékkal nőtt az export az előző hónaphoz viszonyítva, ami azért is nagy dolog, mert ez kétéves csúcs. A jen 14 százalékos gyengülése nem volt hiábavaló. Ennek meg is volt az ára: a jegybank tavaly szeptemberben 26,5 milliárd dollárt költött saját devizájának gyengítésére.

Japánban most már legalább van mibe kapaszkodni. Nehéz letagadni: az amerikai gazdaság látványos talpra állása legalább olyan mértékben segítette a kivitelt, mint a gyenge jen. Az USA-val szembeni kereskedelmi többlet 666 milliárd jenre emelkedett, ami 0,1 százalékos növekedés, és szintén meghaladta a várakozásokat. A vámtételektől megtisztított teljes kereskedelmi többlet 776,8 milliárd dollár, ez a várt 15 százalékos csökkenéshez képest csak 11,3 százalékos szűkülést jelez.

Ám arról nem szabad elfeledkezni: az export nem a gazdaság motorja. A kivitel mindössze 10 százalékát adja a japán GDP-nek. A nagyobb részért, a bruttó hazai termék 60 százalékáért a belföldi fogyasztás felelős, ami azonban nemhogy javulna, hanem inkább romlik.

A japánok januárban 1,1 százalékkal költöttek kevesebbet szolgáltatásokra, mint az előző hónapban. A mobiltelefon-szolgáltatásokra fordított kiadások 7,8 százalékkal csökkentek.

Meglehetősen vegyes tehát a kép a világ második legnagyobb gazdaságában. Úgy tűnik, igazuk lesz azoknak, akik a kiviteltől nem várták a gazdaság teljes talpra állását. Az exportorientált vállalatok számára kedvezően alakult a helyzet, de a többnyire belföldi tevékenységet végző cégek ebből semmit sem profitálhattak.

Éppen ezért nagy várakozás előzi meg a március 31-i pénzügyi évzárást. Ez lesz ugyanis az első olyan pillanat, amikor az összes banknak piaci áron (marked-to-market) kell szerepeltetnie különböző követelé-seit. Az utóbbi évben rekordmennyiségű csődöt jelentettek be Japánban, ami, ha a helyzet nem változik, tovább nőhet.

Nem túl biztató a jövőre nézve, hogy a minden ipari tevékenységet magába foglaló index - amit a legtöbb közgazdász a GDP-előrejelzés egyik pilléreként használ - 0,9 százalékos csökkenést produkált januárban. (LÁ)

Munkatársunktól