Dancs Gyula, az ÁPV Rt. agrárportfóliójának volt igazgatóhelyettese és Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) titkára lett az agrártárca két új helyettes államtitkára - tudta meg lapunk. Dancs a költségvetési és mezőgazdaság-fejlesztési, Máhr a termelésfinanszírozási és piacszabályozási ügyekért felel. Mindkét helyettes államtitkárság a minisztériumnál folyó átszervezések nyomán alakul meg. A tárca módosított szervezeti és működési szabályzatát (szmsz) a napokban hagyta jóvá Németh Imre agrárminiszter. A változtatásokat főként az EU-s csatlakozás felkészülési feladataival indokolják.

A területfejlesztési helyettes államtitkárság ugyan megszűnik, de az szmsz szerint az FVM-nél továbbra is öt "másodvonalbeli" részleg tevékenykedik majd. Újonnan jön létre az élelmiszer-biztonsági és fogyasztóvédelmi helyettes államtitkárság, amelyre korábban - nem hivatalos formában - az SZDSZ tartott igényt. A Miniszterelnöki Hivatalhoz átkerült területfejlesztés helyét a vidékfejlesztési és környezetvédelmi helyettes államtitkárság veszi át, míg a jogi-igazgatási részleg csaknem változatlan formában működik tovább. Egyelőre kérdéses, Dancs és Máhr mellett kik töltik be a fennmaradó három helyettes államtitkári posztot. Információink szerint korábban több kiszemelt azért lépett vissza, mert nem kívánt együtt dolgozni Mészáros Gyula közigazgatási államtitkárral.

A módosított szmsz azt tükrözi, hogy most elmarad az FVM korábban beharangozott látványos átalakítása, és egyelőre nagyarányú létszámcsökkentésről sem hallani. Németh Imre agrárminiszter kinevezése előtt 300-400 fős leépítést is elképzelhetőnek tartott (VG, 2002. április 29.). A tárcától mindenesetre a területfejlesztési főosztály mellett a terület- és településrendezést, az építésügyi hivatalt, a főépítészi titkárságot és az Országos Területfejlesztési Központot is elvonják.

Új részlegként jön létre viszont az ágazati költségvetési kapcsolatok főosztálya, az agrár-környezet-gazdálkodási önálló osztály és az úgynevezett strukturális alapok felkészítési főosztály. Így az FVM-en belüli szervezetek, főosztályok, önálló osztályok száma - nem számítva a SAPARD Hivatalt - 32-ről 30-ra csökken. Egyes korábbi tervek szerint a főosztályok negyede-harmada szűnt volna meg vagy olvadt volna össze más minisztériumi egységekkel. (HL)

Munkatársunktól