Mindössze 30-36 ezer tonnányi búza eladására jelentkeztek be a szeptember 30-i határidőig a gazdálkodók a kormány intervenciós búzafelvásárlási akciójában - tudta meg lapunk. Ez messze alulmúlja az őszi ágazati várakozásokat. A mennyiség elenyésző a 3,9 millió tonnás idei összterméshez képest is. A kormány rendelete szerint az állami intervenció hivatalosan október 15-én, vagyis e hét kedden kezdődött. Az FVM most véglegesíti, hogy a termelők pontosan mennyi árut ajánlottak fel. Egy korábbi minisztériumi becslés még mindenesetre 600 ezer tonnás várható gazdálkodói felkínálással számolt.

Az MSZP választási ígéreteiben is szereplő új szabályozást az agrártárca többek között azért szorgalmazta, hogy az Európai Unió gyarkorlatához igazodó előírások lépjenek életbe Magyarországon is. Az elképzelések szerint a tranzakcióban a gazdák tonnánként 23 ezer forintot kaphattak volna közraktárba tett búzájukért. A jövő év elejéig pedig dönthettek volna arról, visszaveszik-e, vagy végleg az államnál hagyják terményeiket.

A termelői érdekképviseletek a mostani érdektelenséget elsősorban azzal magyarázzák, hogy a kormány a szabályozást túlságosan későn jelentette meg. A gazdálkodók már az eredetileg tervezett, szeptember 15-i kezdési időpontot is sokallták, ami ráadásul egy hónappal tovább csúszott a rendeletalkotás elhúzódása miatt.

A termelők szerint az intervenció akkor érte volna el a kívánt eredeményt, ha a szabályozás közvetlenül a nyári aratás után megjelenik. Azóta ugyanis sokan az áru alacsonyabb áron való eladására kényszerültek, mivel sürgős bevételekhez kellett jutniuk. Mások pedig ugyanilyen okból közraktárakba helyezték búzájukat normál (tehát nem az intervenciós közraktározási) feltételek szerint. Erre utal, hogy nem hivatalos adatok szerint a közraktározott búzamennyiség eléri az 1,5 millió tonnát. Itt azonban a pénzhez jutási lehetőségek rosszabbak voltak a termelők számára. Közraktározásnál ugyanis hitel formájában az áru értékének általában 70 százalékát vehették fel, ami az idén mindenképpen kisebb összeget jelentett az állam által most kínált 23 ezer forintnál.

Az intervenciós késlekedés emellett alapvetően hozzájárult ahhoz, hogy az ősszel az elérhetőnél alacsonyabb piaci búzaárak alakultak ki - állítják a gazdák. A 23 ezer forintot ígérő új szabályozás ugyanis az elmúlt hónapokban felfelé húzta volna a zömmel 18-22 ezer forint közötti tonnánkénti árakat. Mivel az állami vétel csak most indult, a termelők eddig az elvárhatónál kisebb bevételre tehettek szert, vélik az érdekképviseletek.

Kereskedői vélemények szerint viszont a gazdálkodók valójában nem értették meg, milyen előnyöket nyújthat számukra az intervenciós rendszer. Szakértők felelőtlenségnek tartják, hogy a termelők nem éltek az állami árbiztosítékkal. Ezt szerintük az is motiválhatta, hogy jobb árakra számítottak az állam által kínált 23 ezer forintnál. Csakhogy, miként az árutőzsdei jegyzések is bizonyítják, a hazai piaci árak mostanra e szint alá estek.