Összeállt az a kabinet, amely készen áll arra, hogy bevezesse Szlovákiát a NATO-ba és az Európai Unióba - jelentette ki Mikulás Dzurinda kormányfő azt követően, hogy Bugár Bélával, Pavol Hrusovskyval és Pavol Ruskóval aláírta a koalíciós szerződést (VG, 2002. október 9., 1. oldal).

A Dzurinda vezette Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) hat, a Magyar Koalíció Pártja (MKP) négy, Hrusovsky Kereszténydemokrata Mozgalma (KDH) és a Rusko nevével fémjelzett Új Polgárok Szövetsége (ANO) pedig három-három tárcát kap a kormányban, amelynek így összesen mindössze 16 tagja lesz, szemben az első, 1998-ban hivatalba lépett Dzurinda-kabinet 20 miniszterével.

Az MKP korábban csak három kormánytagot delegálhatott, most azonban a kabinet immár egyetlen miniszterelnök-helyettese, az európai integrációs, kisebbségi és egyházügyi kérdésekért felelős Csáky Pál mellett a környezetvédelmi, a mezőgazdasági és az újonnan létrehozott regionális fejlesztési tárca is a magyar párt képviselőjéé lett. Az államtitkári posztokat 8-6-4-4 arányban osztják meg a koalíciós partnerek - derül ki a TASR szlovák hírügynökség jelentéséből.

A 150 fős pozsonyi törvényhozásban 78 képviselővel rendelkező négypárti jobbközép koalíciónak fontos gazdasági reformokat kell végrehajtania. Idetartozik a nyugdíjrendszer, az egészségügy és az oktatás szanálása; ezek a szolgáltatások formálisan ugyan ingyenesek, ám a korrupció itt is és az igazságszolgáltatásban is burjánzik.

A CTK szerint a koalíció prioritásként fogja kezelni az EU-csatlakozás előkészítését, de fontosnak tartja a Magyar-, Cseh- és Lengyelországhoz fűződő jószomszédi kapcsolatok fejlesztését is csakúgy, mint a jelenleg országos átlagban 17 százalékos munkanélküliség csökkentését és a romák helyzetének javítását. Dzurinda kormánya mindezek mellé még "hatékony és karcsú" államigazgatást ígér, ám ennek részletei egyelőre nem ismertek. A kormányprogram kidolgozására a koalíciós szerződés keddi aláírásától számítva 30 nap áll a kabinet rendelkezésére.