Nincs egységes gyakorlat az EU-tagállamokban a gyógyszerek általános forgalmi adójának alkalmazásában, annak mértéke 3 és 25 százalék között van. A hazai forgalomban lévő készítmények sem áfamentesek, arról van szó csupán, hogy e speciális terméket 0 százalékos áfakulcsba sorolták.

Szakértők szerint a pénzügyi kormányzatnak a csatlakozáskor nem bevételi forrást kellene látni a gyógyszerek forgalmi adójának növelésében, hanem a lakosság, a népbetegségek és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár pénzügyi lehetőségei szerint kellene döntenie.

Amennyiben csak kismértékű áfát vet is ki a pénzügyi kormányzat az orvosságokra, az megjelenik azok termelői árában, s vagy a biztosító vállalja át a többletköltséget, vagy a lakossági terhek nőnek, esetleg megosztják a két szereplő között.

A gyógyszereket terhelő áfa mértéke mellett különbség van az egyes EU-tagállamokban a különféle címen kapható készítményeket nézve is. Svédországban például nincs áfa a receptköteles készítményeken, de 25 százalékos adó terheli a szabadon vásárolható orvosságokat. Franciaországban és Nagy-Britanniában is eltér e kétféle gyógyszercsoport forgalmi adójának mértéke. Írországban pedig a szájon át szedhető medicinák forgalmiadó-mentesek, a többit 21 százalékos áfakötelezettség terheli. (VG)