A korábbi gazdaságfejlesztési, illetve regionális gazdaságépítési célelőirányzat összevonásából az idén létrejött beruházásösztönzési célelőirányzat 2003. évi 15 milliárdos előirányzata meglehetősen szűkös-nek tűnik az előzőkhez képest. Azok összege ugyanis - a 40 százalékos túllépés nélkül - együttesen megközelítette a 26,5 milliárdot.

A Világgazdaság információi szerint a gazdasági tárca által kezelt gazdaságösztönzési célelőirányzatból a tavalyról áthúzodó és egyéb kötelezettségek miatt azonban csupán ötmilliárd forint marad az idei pályázati támogatásokra. Ebből a legnagyobb keret a tervek szerint a versenyképes beruházásokra jut, ám az ezekre szánt 3,3-3,4 milliárd forint is elmarad a korábbi évekétől (2001-ben 12,3 milliárd forintot, tavaly 4,81 milliárdot ítéltek meg támogatásukra). Az elmúlt évben - mint arról korábban több alkalommal is beszámoltunk - forráshiány miatt így 42 alkalmasnak minősített pályázatot kellett elutasítani. Ezek összesített támogatási igénye 3,5 milliárdot tett ki. A pályázók 17 milliárd forint beruházást és több száz új munkahely teremtését vállalták volna, ha jut pénz a projektjeikre.

Szakmai szervezetek felmérése szerint további 40-50 cég szeretne részt venni a versenyképes beruházásokat támogató pályázaton, de a becslésük alapján még egyszer ennyire, azaz a korábbi évekhez hasonlóan az idén is 100-110 pályázóra lehet számítani.

Úgy tudjuk, a gazdasági tárca a szűkre szabott keret miatt százmillió forintra csökkentette a korábban tervezett támogatási maximumot. Várhatóan ezzel együtt is csak 40-50 versenyképes beruházás pályázati támogatására futja majd az idén.

A nemzetgazdaság szempontjából kiemelkedő beruházásokhoz azonban a kormány a beruházásösztönzési célelőirányzat költségvetésben előirányzott keretének túllépésével nyújthat támogatást.